Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak Vijesti Vijesti Održan Informativni seminar u okviru projekta: ''Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave''

Održan Informativni seminar u okviru projekta: ''Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave''

E-mail Ispis PDF

dec2016_1

Danas je u Goraždu, u Hotelu „Behar“, održan informativni seminar sa zainteresiranim stranama u projektu:“Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave“.

Seminaru su, pored predstavnika privrednih društava sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prisustvovali i predstavnici Vladinog sektora (Ministarstvo privrede), Obrtničke komore BPK Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

dec2016_3

Pored predstavnika Udruženja ALDI koji su prezentovali pomenuti projekat, prisutnima su se obratili: Ministar privrede BPK Goražde Meho Mašala,  Direktor srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde Admir Kurtović, Direktorica JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo i Direktor srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ Goražde Rifet Bečić koji su istakli veliku ulogu i značaj praktične nastave u obrazovnom i privrednom sistemu.

dec2016_22

Projekat “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave“ se provodi u okviru programa Erasmus Plus, a finansiran je od strane EU. Provodit će se u tri zemlje: Italija, Bosna i Hercegovina i Njemačka, a trajat će dvije godine. Nosilac projekta je italijanski CEDIT, dok su partneri pored ALDI-ja i OXFAM iz Italije, Institut za inovacije u učenju Friedrich-Alexander-Universitet, Erlangen, Nürnberg Njemačka, te Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) iz BiH. Ovaj projekat se nadovezuje na postojeća iskustva nekih od aktera u smislu podrške stvaranju održivih veza između stručnog obrazovanja i malih i srednjih preduzeća i oslanja se na blisku saradnju na bilateralnom nivou razvijenu između partnera u cilju pružanja podrške i podsticaja mikro i malim preduzećima radi suzbijanja nezaposlenosti. Također, akcija podstiče razmjene iskustava između 3 zemlje što je velika prilika za učenje jednih od drugih: Italija, u kojoj je nedavnom refomom uveden obavazan pripravnički staž (šegrtovanje, stručna obuka) na nivou srednjih škola (Zakon 107/2015); BiH u kojoj je u toku rasprava o tome kako podstaći MSP i organizatore stručnog obrazovanja; te Njemačka kao vodeća država u ovoj oblasti u Evropi.

dec2016_4

Implementacijom projekta se želi doprinijeti smanjenju nezaposlenosti mladih povećanjem ponude i kvaliteta stručneobuke i unaprijediti podrška MSP koja imaju problema sa pronalaskom odgovarajućih kandidata sa potrebnim kompetencijama zbog nedostatka komunikacije i veza između VET (srednjih stručnih škola) i MSP.

Kroz win-win partnerstva sa školama i zahvaljujući mobilizaciji svih aktera (privredne komore, udruženja poslodavaca, obrtničkih saveza, zavoda za zapošljavanje) implementacijom ovog projekta promovisat će se kultura stručne obuke, a ujedno će se povećati kvalitet i atraktivnost stručne obuke.

Ažurirano ( Petak, 23 Decembar 2016 15:01 )  

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI