Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak Ekonomija

Ekonomija

Spoljna trgovina Bosne i Hercegovine u prvih devet mjeseci 2004. godine

Fatima Fejzić:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript '; document.write( '' ); document.write( addy_text30165 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g.
Goražde, 09. Novembar 2004. godine

Rast cijena nafte može utjecati na smanjenje rasta izvoza u 2005. godini
Prema podacima Svjetske trgovinske organizacije, uprkos oštrom rastu cijena nafte, obim svjetske trgovine rast će po realnoj stopi od 8,5 procenata do kraja 2004. godine. Zahvaljujući trgovinskoj ekspanziji mnogih zemalja, ali i snažnom ekonomskom oporavku drugih zemalja, tek u 2005. godini moguće je da će rast cijena nafte snažnije utjecati na smanjenje rasta obima izvoza.

Samo zbog rasta cijena nafte povećan uvoz BiH za 2,38 procenata
Zbog visokog rasta cijena nafte, uvoz Bosne i Hercegovine povećan je za 2,38 procenata. U prvih devet mjeseci 2004. godine ukupan uvoz je iznosio 6,098 milijardi KM, što predstavlja povećanje za 588,25 miliona KM (povećanje uvoza za 9,62%) u odnosu za isti period u 2003. godini. U ovom periodu, najveći porast uvoza zabilježen je u uvozu Mineralnih goriva, nafte i bitumenskih tvari (HS:27), u ukupnom iznosu od 158,86 miliona KM, što predstavlja povećanje za 27,25 procenata u odnosu na prvih devet mjeseci 2003. godine.

Izvoz hemijskih proizvoda potiče rast izvoza iz Bosne i Hercegovine
Izvoz anorganskih hemijskih proizvoda (HS:28) u devet mjeseci 2004. godine je povećao rast izvoza Bosne i Hercegovine za 5,08 procenata. Ukupan izvoz Bosne i Hercegovine u prvih devet mjeseci iznosio je 2,030 milijarde KM, što predstavlja povećanje izvoza za 317,59 miliona KM (povećanje izvoza za 18,45 procenta) u odnosu na isti period u 2003. godini. Povećanje izvoza anorganskih hemijskih proizvoda za 103,09 miliona KM (povećanje izvoza od 8.256,28 procenata), postaklo je rast izvoza BiH za 32,46 procenata.
Više (PDF 136 KB)

 

Bosna i Hercegovina u jugoistočnoj Evropi

Fatima Fejzić:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript '; document.write( '' ); document.write( addy_text16172 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g.
Goražde, 15. Oktobar 2004. godine

Prema najnovijim ekonomskim podacima Svjetske Banke, Bosna i Hercegovina zajedno sa Albanijom zauzima dno ljestvice među zemljama jugoistočne Evrope.

Svjetska banka je u septembru 2004. godine objavila najnovije podatke o Bruto domaćem prihodu per capita za 2003. godinu. U svojoj godišnjoj publikaciji World development Indicators database, Svjetska banka je objavila podatke za 206 nacionalnih ekonomija i to po dva kriterija – GNI per capita i GNI paritet kupovne moći PPP.

U ovom izvještaju GNI per capita u Bosni i Hercegovini je u 2003. godini iznosio 1540 USD, čime se pozicija BiH sa 125 mjesta iz 2002. godine popravila i spustila na 123 mjesto nacionalnih ekonomija prema visini GNI per capita. Više

   

Vanjska trgovina Bosne i Hercegovine u prvih pet mjeseci 2004. godine.

Bosna i Hercegovina u prvih pet mjeseci 2004. godine zabilježila rast izvoza od 14,13 procenata u odnosu na prvih pet mjeseci 2003. godine. Po prvi put u Bosni i Hercegovini je zabilježeno petomjesečno povećanje izvoza koje je veće od povećanja uvoza za 26, 4 miliona KM.

Sve većom otvorenošću bosanskohercegovačke ekonomije,  informacije o spoljnotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, postaju sve značajnije sredstvo za planiranje i razvoj poslovanja. Informacije o promjenama u strukturama izvoza i uvoza ukazuju na stanje bosanskohercegovačke ekonomije, te daju mogućnost procjenjivanja trenutnog i budućeg položaja privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Centralne Banke u periodu januar – maj 2004. godine ukupan izvoz proizvoda iz BiH je iznosio 1,021 miliona KM, što je za 14,13 procenata veći izvoz nego u periodu januar – maj 2003. godine. U prvih pet mjeseci bosanska ekonomija je zabilježila neto povećanje izvoza u iznosu od 126,5 miliona KM. U istom periodu uvoz proizvoda porastao je za 3,4 procenta (povećanje od 100,1 miliona KM). U periodu januar – maj 2004. godine Bosna i Hercegovina je po prvi put zabilježila dodatno povećanje izvoza koje je veće od dodatnog povećanja uvoza za 26,4 miliona KM. Više

 

Lokalni ekonomski forum

U saradnji sa Privrednom komorom BPK u utorak 29.06.2004. godine u Goraždu je održan Lokalni ekonomski forum na temu: Kako privući i zadržati inostrane investicije. Tokom trajanja foruma u uvodnom izlaganju prezentirane su ključne informacije o stanju, mogućnostima i tehnikama privlačenja inostranih investicija i problemima zadržavanja investitora u sve većoj konkurenciji za između regiona i država. Tokom trajanja okruglog stola u diskusijama su naglašene potrebe od strane privatnog sektora za sve većim povezivanjem poreduzeća u BiH i stvaranjem jačeg povjerenja na lokalnoj razini između poduzetnika.

Jedan od ključnih zaključaka foruma jeste započinjanje aktivnosti na organizovanju sastanka između lokalnih poduzetnika koji imaju preduzeća u BiH i inostranstvu u pronalazenja novih mogućnosti za investiranje u kantonu Goražde.

Ukoliko želite više informacija o forumu, materijalima i sl. možete kontaktirati Delilu Klovo na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

   

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI