Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak PROJEKTI Trenutni projekti

Trenutni projekti

Goražde 05. decembar 2006

Goražde 05. decembar 2006
ALDI, Vildana Kadrić,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

U drugoj polovini novembra 2006. godine, ALDI je zbog potrebe identifikacije percepcije građana o aktivnostima civilnog društva u procesu kreiranja javnih politika, proveo istraživanje javnog mnijenja o ''Rezultatima aktivnosti građanskih pokreta formiranih u prethodnom periodu iz perspektive građana“. Osnovni zaključci istraživanja javnog mnijenja dati su u ovom izvještaju. Osnovni zaključak provedenog istraživanja jeste da:

Većina građana Bosne i Hercegovine smatra da nevladine organizacije imaju kapacitet da pokrenu aktivnosti koje mogu riješiti ključne lokalne probleme sa kojima se građani svakodnevno suočavaju.

Provedeno istraživanje je nastavak sistemskog istraživanja koje provodi ALDI kako bi identificirao mogućnosti za razvoj uloge nevladinih organizacija u procesu kreiranja javnih politika. U ovom segmentu istraživanja, koje je provedeno u novembru 2006. godini nastojala se utvrditi percepcija građana o ulozi nevladinih organizacija u predizbornom periodu, raspoloženje građana za saradnju sa nevladinim organizacijama na rješavanju konkretnih problema, te percepciju kapaciteta nevladinih organizacija iz perspektive građana.

U prilogu istraživanja dat je pregled rezultata istraživanja koje je realizovano u mjesecu novembru 2006. godine. 

Dokument možete pogledati ovdje.

   

U SRIJEDU, 08. NOVEMBRA, U PROSTORIJAMA ALDI U.G. ODRŽAN JAVNI FORUM "IZBORI POSLIJE IZBORA".

Goražde 10. novembar 2006
ALDI, Vildana Kadrić,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


GROZD Goražde i ALDI u.g. u saradnji sa TV BPK organizovali su u srijedu, 08. novembra 2006., javni forum građana pod nazivom "Izbori poslije izbora". Građani, aktivisti GROZD-a Goražde razgovarali su sa predstavnicima stranaka koje učestvuju u skupštini BPK o formiranju vlasti na kantonalnom nivou i o odnosu novoizabranih zvaničnika prema Građanskoj platformi. Cijeli tok Foruma snimala je ekipa TV BPK, a snimak u formi cjelovite emisije emitiran je u četvrtak 09. novembra u večernjim satima.

 


Na Javnom forumu sa predstavnicima partija - stranaka koje učestvuju u radu Skupštine BPK građanke i građani su razgovarali o nekoliko tema:

  • Održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Bosansko podrinjskog kantona. No, nakon što su poslanice i poslanici  horski dali svečanu izjavu - zakletvu, sjednica je prekinuta.  Obrazloženje : nastaviće se nakon postizanja političkog dogovora između stranaka. Kada ce to biti i hoce li taj sporazum biti u interesu gradana i gradanki ili samo radi zadovoljenja interesa partija, odnosno - pojedinaca?

    Više...

   

U OKVIRU PROJEKTA "NOVA ULOGA NVO U PROCESU DIZAJNIRANJA JAVNIH POLITIKA U BIH" ZAPOCETA NOVA ISTRAŽIVANJA JAVNOG MNIJENJA.

Goražde 07. novembar 2006
ALDI, Vildana Kadrić,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

"Nivo zainteresovanosti gradana za ucešce u procesu kreiranja javnih politika" i "Rezultati aktivnosti gradanskih pokreta formiranih u prethodnom periodu iz perspektive gradana" su teme nova dva istraživanja koja se realizuju u okviru projekta "Nova uloga NVO u procesu dizajniranja javnih politika u BiH".

Cilj oba istraživanja jeste procijeniti nivo trenutne ukljucenosti i potencijalne zainteresovanosti gradana BiH za ucešcem u procesu kreiranja javnih politika. Sva istraživanja obuhvataju sve opcine u BiH, ukupno po 1500 ispitanika po istraživanju, srazmjerno broju stanovnika po opcinama.

Buduci da je jedan od osnovnih ciljeva projekta "Nova uloga NVO u procesu dizajniranja javnih politika" jacanje kapaciteta NVO za ukljucivanje u policymaking proces, rezultati ovih istraživanja uveliko doprinose mogucnostima NVO da bolje sagledaju probleme sa kojima se gradani susrecu kako bi na taj nacin organizovale svoje aktivnosti u smjeru najboljeg rješavanja kljucnih problema gradana u njihovim lokalnim zajednicama.

Istraživanje je pokrenuto pocetkom novembra i njihovi rezultati ce biti objavljeni krajem mjeseca.

   

DA LI SU SOCIJALNE I PRIVREDNE REFORME U BIH U SUPROTNOSTI?(i)

Goražde 24. juli 2006
ALDI, Demir Imamović,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

U protekle četiri godine u Bosni i Hercegovini se ostvario značajan ekonomski napredak. U 2005. godini stopa rasta BDP iznosila je čak 7,1 procenat, a u odnosu na 2002. godinu bruto domaći proizvod je povećan za 3,1 milijarde KM, odnosno za 26,6 procenata. Između ostalog, zasluge za rast BDP pripadaju rastu obima industrijske proizvodnje, koja je samo u protekloj godini (2005) povećana za 10 procenata. Zasluge za rast BDP imaju i izvozno orjentisana preduzeća, jer je u protekle četiri godine (od 2002 – do 2005) izvoz povećan za čak 78 procenta(izvoz veći za 1,78 milijardi KM). Takođe, rastu BDP doprinijela su i značajna direktna strana ulaganja (u periodu od 2002. do 2005. SDI su iznosila 2,634 milijarde KM), reforma javne administracije kroz smanjenje javne potrošnje (javni rashodi su sa 55,5 procenata BDP u 2001., smanjeni na 38,5 procenata u 2004. godini), te reforme u oblasti fiskalne politike (kroz smanjivanje neformalne ekonomije).(1)

Podaci o ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine govore da se stvari odvijaju u pozitivnom pravcu. Međutim, često se zaboravlja činjenica da je rast BDP BiH snažno podržan potrošnjom građana koja je najvećim dijelom finansirana iz jednostranih transfera iz inostranstva(2004=1,824 milijarde dolara / 2,9 milijardi KM) i kredita koje stanovništvo dobiva od komercijalnih banaka (u 2005. godini građani BiH su podigli neto 820,4 miliona KM kredita). Iz tog razloga moramo biti objektivni i priznati da je snažan ekonomski rast prouzrokovan kreditnom ekspanzijom i (ne)sretnom činjenicom da je veliki broj stanovnika BiH u dijaspori koji snažno podržava svoje porodice u BiH. Da moramo sa rezervom posmatrati podatke o ekonomskom rastu govori i činjenica da je ukupna potrošnja u BiH za 8,3 procenta veća nego što je to BDP BiH. Drugim riječima, BiH godišnje potroši oko 1,1 milijardu KM više nego što proizvede.(2)

Više...

   

DOBOJ: U UTORAK, 20. JUNA 2006. ODRŽANA RADIONICA 'NOVA ULOGA NVO U PROCESU DIZAJNIRANJA JAVNIH POLITKA' NAMIJENJENA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

Goražde 21. juni 2006
ALDI, Vildana Kadrić,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

U okviru projekta 'Nova uloga NVO u procesu dizajniranja javnih politika u BiH', ALDI je juče u saradnji sa organizacijom TOPEER, U hotelu 'Bosna' u Doboju, organizovao jednodnevnu radionicu za NVO regije Doboj. 
Osnovni cilj radionice bio je prezentirati mogućnosti za zajednički rad na analizi javnih politika, policy procesu, identifikaciji alternativa ili policy evaluaciji, te diskutovati o drugim temama koje su bitne za efikasnu participaciju u procesu dizajniranja javnih politika.  Radionici je prisustvovao 21 predstavnik NVO sekotora, sindikata i različitih udruženja.  Ova radionica sadržavala je tri prezentacije: 'Sposobnost općinske administracije da sarađuje sa nevladnim organizacijama u procesu kreiranja javnih politika', 'Uticaj organizacija civilnog društva na javne politike', i ' Nova uloga NVO u procesu dizajniranja javnih politika'. Pored ovih prezentacija, uspješnost radionice potvrdilo je veoma aktivno učešće svih prisutnih. Takođe, ALDI je ponudio listu usluga koje mogu pomoći nevladinim organizacijama koje su zainteresovane za aktivno učešće u procesu kreiranja javnih politika u Bosni i Hercegovini. 


Pored dogovora o daljoj saradnji i međusobnoj pomoći za uključivanje u proces kreiranja javnih politika jedan od zaključaka ove radionice je da nevladine organizacije, da bi ostvarile značajan doprinos u procesu kreiranja javnih politika, moraju biti informisane o svim najznačajnijim dešavanjima u zemlji, sposobne da u kratkom roku definišu problem, utvrde alternative za njegovo rješavanje i prezentiraju koristi koje mogu nastati njegovim rješavanjem. Samo informisana organizacija, koja posjeduje kapacitete za definisanjem policy alternativa sposobna je procijeniti kakvu ulogu ili posljedice u policy zajednici mogu proizvesti njene akcije na rješavanju konkretnog društvenog problema.

   

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Goražde 06. juni 2006
ALDI, Meliha Gačanin,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

AGENCIJA ZA LOKALNE RAZVOJNE INICIJATIVE
ALDI / CAPP – MONITORING AKTIVNOSTI

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

IZBORNI PROGRAMI POLITIČKIH PARTIJA TREBAJU SADRŽAVATI KONKRETNE PRIJEDLOGE ZA RJEŠAVANJE SOCIO-EKONOMSKIH PROBLEMA GRAĐANA, TE TREBAJU PONUDITI ODGOVORE O NAČINU POTROŠNJE POVEĆANIH JAVNIH PRIHODA PROUZROKOVANIH UVOĐENJEM POREZA NA DODATNU VRIJEDNOST.

Bosna i Hercegovina mora prestati biti zemlja koja kažnjava siromašne građane. Nedopustivo je da se siromašne seoske porodice, koje zbog lošeg materijalnog stanja i udaljenosti škola ne mogu obezbijediti da njihova djeca pohađaju osnovnu školu, novčano kažnjavaju. I pored povećanja javnih prihoda nakon uvođenja PDV-a, javna administracija ne samo da ne vodi brigu o siromašnim već kažnjava siromašne porodice što nisu u stanju obezbijediti svojoj djeci sredstva potrebna za školovanje. Političke partije moraju u potpunosti promjeniti pristup u rješavanju problema siromaštva i obezbijediti jednake mogućnosti korištenje prava i javnih usluga svim siromašnim građanima BiH. Kako javna administracija nije spremna da učini minimalni pomak ka poboljšanju položaja siromašnih, političke partije trebaju svojim biračima jasno pokazati kako i na koji način će pomoći rješavanju problema siromaštva u zemlji i na koji način će utjecati na efikasniji rad državne administracije.

Političke partije u Bosni i Hercegovini trebaju u potpunosti promjeniti pristup u rješavanju socijalnih i ekonomskih problema građana. Politički lideri moraju biti svjesni da će poreska reforma omogućiti povećanje javnih prihoda za oko 500 miliona KM i da je potrebno da se ova sredstva usmjere na socijalni i ekonomski razvoj zemlje, a ne na povećanje troškova javne administracije.

U okviru GROZD-a postavljeni su jasni zahtjevi političkim partijama da obezbijede politike koje će doprinijeti povećanju životnog standarda svih stanovnika Bosne i Hercegovine i radikalnom smanjenju broja siromašnih. Svim političkim partijama je ponuđena Građanska platforma koja sadrži konkretan opis identifikovanih prioritetnih problema građana sa 12 ključnih zahtjeva koje bi političke partije koje formiraju vlast nakon izbora trebale ostvariti do kraja 2010. godine.

Sve dodatne informacije o aktivnostima na monitorngu javnih politika ALDI možete dobiti nawww.aldi.ba ili direktno putem osobe za kontakt: 

Meliha Gačanin,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (tel/fax: 038 227 850 228 594). 
Sve informacije u vezi GROZD-a, možete dobiti na internetu www.grozd.ba.

   

Obrazovanje odraslih

 analiza