Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak PROJEKTI Ostali projekti Razvoj poduzetnika i malih farmera u okviru procesa Europskih integracija

Razvoj poduzetnika i malih farmera u okviru procesa Europskih integracija

Evaluacija rezultata projekta EU integracije

Agencija za Lokalne Razvojne Inicijative je 15. juna 2004. godine izvršila telefonsko istraživanje sa osnovnim ciljem koji podrazumjeva  utvrđivanje i identifikaciju stavova, mišljenja, sugestija i kritika ciljanih korisnika projekta o: Planovima poslovnog razvoja korisnika; Formama potrebnih asistencija za kvalitetnu realizaciju planova; Kvaliteti implementiranih projektnih aktivnosti; i Sugestijama i prijedlozima za poboljšanje pojedinih komponenti projekta.
Istraživanje je provedeno telefonskim putem, i to na bazi upitnika. Ukupan broj korisnika koji su uključeni u istraživanje je 19.
Generalni utisak svih ispitanih lica jeste jednoglasna podrška dosadašnjim aktivnostima koje su implementirane i isticanje kvaliteta svih materijala koji su do sada dostavljeni.
U tom kontekstu svi korisnici projekta poseban naglasak stavljaju na mjesečni bilten, gdje se posebno ističe odličan dizajn dokumenta, izvrsna struktura dokumenta, pažljivo birane teme, specifičan stil izražavanja, korisnost dokumenta.. Korisnici projekta smatraju da su na ovaj način obezbijedili jedan visoko produktivan informacijski input koji može poslužiti kao kvalitetna osnova za ostvarivanje svih formi konkurentske prednosti.
U tom kontekstu ne postoje nikakve zamjerke i kritike koje bi opredjelile našu organizaciju na radikalnu promjenu dosadašnjeg kursa kada je u pitanju projekat EU integracije.
   

Promjene u strukturi izvoza i uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih pet mjeseci 2004. godine.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g. 
JUNI 23. 2004. GODINE

Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u prvih pet mjeseci 2004. godine veći je za 7,3 procenta u odnosu na isti period u 2003. godini. U ovom periodu ukupan izvoz iznosio je 49,9 miliona KM, a ukupan uvoz istih grupa proizvoda iznosio je 745,3 miliona KM (povećanje od 4,6 procenata u odnosu na prvih pet mjeseci 2003. godine).
   

Evaulacija dobijenih komentara od strane korisnika projekta


U sklopu redovnih aktivnosti na procjeni utjecaja poslednjeg izvještaja ALDI o slobodnoj trgovini u Bosni i Hercegovini, prikupljene su osnovne informacije od korisnika koje su poslužile za privremenu analizu informacija dobivenih od poljoprivrednih udruženja i zadruga, lokalnih NGO i privatnih preduzeća.

   

Trening program "Pristup tržištima"

Srebrenica, 20. april 2004. godine. U saradnji sa Biznis centrom Srebrenica ALDI je održao jednodnevni trening za pristup tržištima za članove i partnere Biznis centra Srebrenica. Cilj treninga je bio jačanje kapaciteta Biznis Centra Srebrenica u oblasti pružanja usluga poduzetnicima u izvozno orjenitisanom poslovanju. Za potrebe održavanja treninga ALDI je dizajnirao jednodnevni trening program prema potrebama centra.

   

Izvještaj o slobodnoj trgovini u Bosni i Hercegovini

U periodu januar – april 2004. godine, ALDI je radio na izradi izvještaja pod nazivom ‘Slobodna trgovina i Bosna i Hercegovina : Da li smo spremni na putovanje?' , koji govori o trgovini, tranziciji, siromaštvu i globalizaciji u Bosni i Hercegovini.
Rad je namjenjen boljem razumjevanju kljućnih mogućnosti i posljedica koje proces trgovinske liberalizacije donosi građanima Bosne i Hercegovine. U radu se nalaze informacije o efektima dosadašnjeg procesa ekonomskih reformi i liberalizacije trgovinskih režima, pregled potencijala međunarodne trgovine u povećanju ekonomskog rasta i smanjivanju siromaštva, te opasnosti koje za zemlje u razvoju mogu biti prouzrokovane sve većom integracijom ekonomija u globalnu trgovinu.
Osnovni cilj izvještaja jeste da informira građane BiH o opasnostima koje nude trenutne i buduće aktivnosti vlada kroz dalje vođenje liberalne spoljnotrgovinske politike. Kompletan izvjestaj o slobodnoj trgovini se nalazi ovdje.
Rad dodatno razmatra pitanja koja značajno doprinose budućem ekonomskom položaju stanovnika Bosne i Hercegovine, kao što su pitanja brzine provođenja procesa tranzicije i efikasnost rada vladinih institucija. Rad sadrži dodatne analize Srednjeročne Strategije razvoja BiH PRSP u oblasti priliva SDI, zaposlenosti i siromaštva.U izvještaju se nalaze brojne informacije, statistički podaci te istraživanja iz BiH i drugih zemalja, na osnovu kojih je moguće bolje razumijeti utjecaje slobodne trgovine na proizvodnju, zaposlenost i siromaštvo u Bosni i Hercegovini.
ALDI je zainteresovan za sve vaše komentare vezano za Izvještaj o slobodnoj trgovini. Ukoliko ste zainteresovani možete popuniti upitnik  ovdje, i dati vaše mišljenje o nekim ključnim pitanjima koja su postavljena kroz izvještaj. Upitnik sadrži pet jednostavnih pitanja, koja su neophodna radi procjene koja će poslužiti za dalje aktivnosti na polju istraživanja i analize. Ukoliko ste zainteresovani možete pogledati ovdje preliminarne rezultate dosadašnje procjene

   

ALDI i EU integracije

Bosna i Hercegovina je jedna od pet zemalja zapadnog balkana koja se nalazi u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj Uniji. Zbog posljedica troipogodišnjeg rata BiH se nalazi u najtežem položaju od svih zemalja u tranziciji sa ovog prostora zbog značajnog zaostatka u procesu tranzicije iz centralno-planskog socijalističkog sistema u demokratsko društvo sa razvijenom tržišnom ekonomijom.

   

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI