Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak EU integracije

ALDI-EU INTEGRACIJE

Izvještaj o slobodnoj trgovini u Bosni i Hercegovini

E-mail Ispis PDF

U periodu januar – april 2004. godine, ALDI je radio na izradi izvještaja pod nazivom ‘Slobodna trgovina i Bosna i Hercegovina : Da li smo spremni na putovanje?' , koji govori o trgovini, tranziciji, siromaštvu i globalizaciji u Bosni i Hercegovini.

Rad je namjenjen boljem razumjevanju kljućnih mogućnosti i posljedica koje proces trgovinske liberalizacije donosi građanima Bosne i Hercegovine. U radu se nalaze informacije o efektima dosadašnjeg procesa ekonomskih reformi i liberalizacije trgovinskih režima, pregled potencijala međunarodne trgovine u povećanju ekonomskog rasta i smanjivanju siromaštva, te opasnosti koje za zemlje u razvoju mogu biti prouzrokovane sve većom integracijom ekonomija u globalnu trgovinu. Više

ALDI je zainteresovan za sve vaše komentare vezano za Izvještaj o slobodnoj trgovini. Ukoliko ste zainteresovani možete popuniti upitnik  ovdje, i dati vaše mišljenje o nekim ključnim pitanjima koja su postavljena kroz izvještaj. Upitnik sadrži pet jednostavnih pitanja, koja su neophodna radi procjene koja će poslužiti za dalje aktivnosti na polju istraživanja i analize. Ukoliko ste zainteresovani možete pogledati ovdje preliminarne rezultate dosadašnje procjene.

 

ALDI i EU integracije

E-mail Ispis PDF

Bosna i Hercegovina je jedna od pet zemalja zapadnog balkana koja se nalazi u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj Uniji. Zbog posljedica troipogodišnjeg rata BiH se nalazi u najtežem položaju od svih zemalja u tranziciji sa ovog prostora zbog značajnog zaostatka u procesu tranzicije iz centralno-planskog socijalističkog sistema u demokratsko društvo sa razvijenom tržišnom ekonomijom. Više

 

JAVNI POZIV Za odabir partnera u dvogodišnjem projektu

E-mail Ispis PDF

Osnovni cilj projekta jeste unaprijeđenje položaja malih farmera i malih biznisa/poduzetnika u okviru procesa EU integracija.

Podobni kandidati:

1. Poljoprivredne zadruge. Projektom će biti obuhvaćeno ukupno 20 poljoprivrednih zadruga sa prostora cijele BiH.

2 . Lokalne organizacije/institucije koje pružaju ekonomske usluge i organizacije koje se bave pitanjima lokalnog ekonomskog razvoja. Projektom je planirano uključivanje ukupno 15 lokalnih organizacija.

Za sve poljoprivredne zadruge i organizacije/institucije koje planiraju da apliciraju za učestvovanje u projektu će biti omogućeno da besplatno koriste širok spektar usluga projekta: Izrada poslovnih i marketing planova; Edukacija o savremenim agrotehničkim mjerama u poljoprivredi (odabir sorte, zaštitne mjere u poljoprivredi, analiziranje produktivnosti zasada, analiza mogućnosti izvoza poljoprivrednih proizvoda, ...); Pružanje savjetodavne podrške prilikom kreiranja strateških planova i planova razvoja organizacije; Informisanje o tokovima EU integracija u Bosni i Hercegovini (Pozitivni i negativni uticaji EU integracija na poljoprivredu i mali biznis); Informacije o uspješnim projektima za razvoj malih farmera u ostalim zemljama zapadnog balkana;

Osnovni ciljevi projekta su usmjereni ka boljoj informisanosti o procesu EU integracija i jačanju unutrašnjih kapaciteta zadruga i lokalnih organizacija.

ALDI ohrabruje sve zainteresovane organizacije i poljoprivredne zadruge iz cijele Bosne i Hercegovine, da kontaktiraju osoblje projekta kako bi dobili detaljne informacije o načinu prijavljivanja. Sve dodatne informacije o mogućnostima apliciranja i učestvovanja u projektu možete dobiti putem:

Telefon: 038 227 850

Fax:: 038 228 594

e-mail: edita.beslija @aldi.ba

Javni poziv je otvoren tokom cijele 2004. godine ili do opoziva.

Dokumentacija i aplikacija za potencijalne korisnike projekta (download pdf 399 KB)

 
Stranica 3 od 3

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI