Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak Dokumenti

ALDI-DOKUMENTI

EVROPSKA PERSPEKTIVA U BIH Ka uravneteženosti ili ekstremnoj nejednakosti?

E-mail Ispis PDF

Proces tranzicije iz socijalizma u tržište i demokratiju dovodi do poremećaja koji prouzrokuju jaz u ekonomskom razvoju između različitih regiona unutar zemlje. U Bosni i Hercegovini, nakon devet godina provođenja procesa tranzicje, jasno je vidljiva ekonomska neuravnoteženost unutar zemlje. Koncentracija kapitala I ljudi prijeti da u skoroj budućnosti tri četvrtine populacije BiH ostane izvan ekonomski razvijenih područja, u kojima je koncentrisana većina ekonomskih aktivnosti u zemlji. ALDI je tokom šestr mjeseci istraživanja i analize objavio ovaj izvještaj, koji osim utvrđivanja razmjera ekonomske neuravnoteženosti analizira efikasnost vladinih politika u stvaranju uslova za ujednačen razvoj svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Download cijeli dokument PDF (1,68 MB) Oktobar 2004
 

Priručnik: Kako započeti participativni process Lokalnog ekonomskog razvoja

E-mail Ispis PDF

U Bosni i Hercegovini vladine institucije na lokalnom nivou često se susreću sa pitanjem kako započeti konkretne aktivnosti na lokalnom ekonomskom razvoju? U okviru projekta: Jačanje kapaciteta općinske administracije u lokalnom ekonomskom razvoju, ALDI je kreirao priručnik za za lokalni ekonomski razvoj. Priručnik može poslužiti ne samo vladinim institucijama, već i nevladinim organizacijama, privatnom sektoru i građanima zainteresovanim za process lokalnog ekonomskog razvoja u BiH.

Download cijeli dokument PDF (1,86MB) Septembar 2004
 

Izvjestaj: Slobodna trgovina i Bosna i Hercegovina: Da li smo spremni na putovanje?

E-mail Ispis PDF

U periodu januar – april 2004. godine, ALDI je radio na izradi izvještaja pod nazivom ‘Slobodna trgovina i Bosna i Hercegovina : Da li smo spremni na putovanje?' , koji govori o trgovini, tranziciji, siromaštvu i globalizaciji u Bosni i Hercegovini. Rad je namjenjen boljem razumjevanju kljućnih mogućnosti i posljedica koje proces trgovinske liberalizacije donosi građanima Bosne i Hercegovine. U radu se nalaze informacije o efektima dosadašnjeg procesa ekonomskih reformi i liberalizacije trgovinskih režima, pregled potencijala međunarodne trgovine u povećanju ekonomskog rasta i smanjivanju siromaštva, te opasnosti koje za zemlje u razvoju mogu biti prouzrokovane sve većom integracijom ekonomija u globalnu trgovinu.

Download cijeli dokument PDF (0,96 MB) April 2004
 

Izvjestaj: Analiza procesa registracije

E-mail Ispis PDF

Analiza procesa registracije je izvještaj u kojem su prezentirani rezultati istrazivanja o praksi registracije preduzeća i mikro biznisa na lokalnom nivou. U istraživanje su bili ukljuceni institucije koje vrse registraciju i preduzeca koja su obavljala registraciju tokom rada na izvjestaju. U analizi su identifikovane sve one prioritetne aktivnosti i mjere koje mogu uticati na ubrzanje procesa registracije preduzeca u okviru postojeceg sistema registracije preduzeca u Bosni i Hercegovini.

Download cijeli dokument PDF (0,41MB) Mart 2004
 
Stranica 4 od 4

Obrazovanje odraslih

 analiza 

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI