Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak EU integracije EU integracije KLJUCNI PROBLEMI POLJOPRIVRDE I ULOGA JAVNOG SEKTORA U NJIHOVOM RJEŠAVANJU

KLJUCNI PROBLEMI POLJOPRIVRDE I ULOGA JAVNOG SEKTORA U NJIHOVOM RJEŠAVANJU

E-mail Ispis PDF

Fatima Fejzić:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g.
Goražde, 15/01/2005

U cilju što bolje identifikacije ključnih problema sa kojima se susreće poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini, kao i u cilju procjene kvaliteta podrške i poticaja poljoprivrednoj proizvodnji ALDI u.g. je proveo istraživanje efekata vladinih politika za razvoj domaće poljoprivrede. U istraživanju je učestvovalo 30 poljoprivrednih zadruga sa prostora cijele BiH. Prema rezultatima ovog istraživanja:

  • Nedostatak finansijskih izvora za investiranje u vlastiti razvoj poljoprivredne proizvodnje predstavlja najveći problem sa kojim se susreću domaći poljoprivrednici, smatra 77,42% poljoprivrednih zadruga uključenih u istraživanje.

U vezi kvaliteta podrške koju zadruge dobivaju od entitetskih ministarstava za poljoprivedu, lokalnih vladinih institucija, polujavnih institucija, privatnih neprofitnih organizacija, nevladinih organizacija i privatnog sektora

  • 75% anketiranih zadruga smatra da je podrška od entitetskih ministarstava za poljoprivredu slaba ili nikakva,
  • Za samo 3,3% procenata poljoprivrednih zadruga, vladini poticaji razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje su ispunili očekivanja.

ALDI je takođe sproveo istraživanje javnog mnijenja koje je obuhvatilo 300 ispitanika sa prostora cijele Bosne i Hercegovine.U istraživanju stavova javnog mnijenja, istraživani su stavovi građana BiH o potrebnoj ulozi vladinih institucija u rješavanju problema sa kojima se suočava domaća poljoprivreda. Ključni stavovi javnog mnijenja su da:

  • 78,34% stanovnika Bosne i Hercegovine podržava formiranje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou,
  • 5,67% građana BiH je zadovoljno trenutnim stanjem javne uprave u oblasti poljoprivrednog sektora. Više
 

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI