Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak Vijesti Vijesti SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

E-mail Ispis PDF

 

Održavanjem Okruglog stola na temu Smanjenje disbalansa između ponude i potražnje na tržištu radne snage u Goraždu i predstavljanjem ključnih preporuka za razvoj sistema obrazovanja odraslih u BPK Goražde, obilježeno 18 godina uspješnog rada Agencije za lokalne razvojne inicijative - ALDI.

Goražde, 27.11.2014. godine

Danas je u Goraždu, održan Okrugli sto na temu Smanjenje disbalansa između ponude i potražnje na tržištu radne snage u Goraždu, kao i obilježavanje uspješnog završetka istoimenog projekta.

Projekat „Smanjenje disbalansa između ponude i potražnje za radnom snagom i poboljšanje sposobnosti, konkurentnosti i zapošljavanja radne snage u Goraždu“ finansiran je od strane Evropske Unije i ima za cilj stručno osposobljavanje nezaposlenih lica registrovanih na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK, kako bi im se omogućilo lakše zapošljavanje. Jedan od ključnih rezultata projekta, jeste da je kroz proces stručno-teorijske obuke, 197 polaznika uspješno osposobljeno i certificirano za poslove šivač autopresvlaka, metalostrugar, CNC operater, i plastičar od čega je njih 62 nakon uspješno završene obuke zaposleno u proizvodnim kompanijama koje posluju na području BPK Goražde. Pored toga, certificirano je znanje 134 osobe koje su zaposlene u kompanijama namjenske industrije u BPK Goražde. Od ukupno 331 osobe koja su dobile certifikat, bilo je 185 polaznika do 30 godina starosti, a preko 30 godina starosti bilo je 145 polaznika obuke. Od ukupno 331 osobe koje su dobile certifikat, bilo je 43 % žena polaznica obuke.

O značaju samog projekta na povećanju zapošljivosti radne snage u BPK Goražde, te jačanju saradnje svih ključnih aktera u ekonomskom razvoju kantona, pored predstavnika ALDI–a, govorili su, Ministar za privredu BPK Demir Imamović, Direktorica Službe za zapošljavanje BPK Nafija Hodo, Direktor Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Admir Kurtović, te drugi saradnici i partneri u projektu.

ALDI izvršna direktorica Vildana Drljević, je uručila zahvalnice institucijama i preduzećima koji su doprinijeli uspješnom ostvarivanju ciljeva projekta, te je pozvala novoizabrane zastupnike u Skupštini BPK Goražde da prva aktivnost u njihovom mandatu bude usvajanje Zakona o obrazovanju odraslih BPK Goražde, te da u partnerstvu sa nevladinim sektorom nastave slične aktivnosti u cilju pružanja  podrške stranim i domaćim investitorima, čime će se dati značajan doprinos ubrzanom ekonomskom razvoju Gornje-drinske regije.

Aldijevih 18 godina uspješnog rada su poruka javnom i privatnom sektoru da imaju partnera u projektima koji će zajedničkim radom unaprijediti razvoj Kantona.

Ažurirano ( Petak, 10 April 2015 09:09 )  

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI