Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak Šta radimo

Šta radimo

DA LI SU SOCIJALNE I PRIVREDNE REFORME U BIH U SUPROTNOSTI?

E-mail Ispis PDF

Goražde 24. juli 2006
ALDI, Demir Imamović, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

U protekle četiri godine u Bosni i Hercegovini se ostvario značajan ekonomski napredak. U 2005. godini stopa rasta BDP iznosila je čak 7,1 procenat, a u odnosu na 2002. godinu bruto domaći proizvod je povećan za 3,1 milijarde KM, odnosno za 26,6 procenata. Između ostalog, zasluge za rast BDP pripadaju rastu obima industrijske proizvodnje, koja je samo u protekloj godini (2005) povećana za 10 procenata. Zasluge za rast BDP imaju i izvozno orjentisana preduzeća, jer je u protekle četiri godine (od 2002 – do 2005) izvoz povećan za čak 78 procenta (izvoz veći za 1,78 milijardi KM). Takođe, rastu BDP doprinijela su i značajna direktna strana ulaganja (u periodu od 2002. do 2005. SDI su iznosila 2,634 milijarde KM), reforma javne administracije kroz smanjenje javne potrošnje (javni rashodi su sa 55,5 procenata BDP u 2001., smanjeni na 38,5 procenata u 2004. godini), te reforme u oblasti fiskalne politike (kroz smanjivanje neformalne ekonomije).(1)

Više...
 

DOBOJ: U UTORAK, 20. JUNA 2006. ODRŽANA RADIONICA 'NOVA ULOGA NVO U PROCESU DIZAJNIRANJA JAVNIH POLITKA' NAMIJENJENA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

E-mail Ispis PDF

Goražde 21. juni 2006
ALDI, Vildana Kadrić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

U okviru projekta 'Nova uloga NVO u procesu dizajniranja javnih politika u BiH', ALDI je juče u saradnji sa organizacijom TOPEER, U hotelu 'Bosna' u Doboju, organizovao jednodnevnu radionicu za NVO regije Doboj.

Više...
 

AGENCIJA ZA LOKALNE RAZVOJNE INICIJATIVE ALDI / CAPP – MONITORING AKTIVNOSTI-SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

E-mail Ispis PDF

Goražde 06. juni 2006
ALDI, Meliha Gačanin, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

IZBORNI PROGRAMI POLITIČKIH PARTIJA TREBAJU SADRŽAVATI KONKRETNE PRIJEDLOGE ZA RJEŠAVANJE SOCIO-EKONOMSKIH PROBLEMA GRAĐANA, TE TREBAJU PONUDITI ODGOVORE O NAČINU POTROŠNJE POVEĆANIH JAVNIH PRIHODA PROUZROKOVANIH UVOĐENJEM POREZA NA DODATNU VRIJEDNOST.

Bosna i Hercegovina mora prestati biti zemlja koja kažnjava siromašne građane. Nedopustivo je da se siromašne seoske porodice, koje zbog lošeg materijalnog stanja i udaljenosti škola ne mogu obezbijediti da njihova djeca pohađaju osnovnu školu, novčano kažnjavaju. I pored povećanja javnih prihoda nakon uvođenja PDV-a, javna administracija ne samo da ne vodi brigu o siromašnim već kažnjava siromašne porodice što nisu u stanju obezbijediti svojoj djeci sredstva potrebna za školovanje.

Više...
 

U OKVIRU PROJEKTA 'NOVA ULOGA NVO U PROCESU DIZAJNIRANJA JAVNIH POLITIKA U BIH' ALDI OBJAVLJUJE REZULTATE ISTRAŽIVANJA JAVNOG MIŠLJENJA O RADU OPĆINSKIH/OPŠTINSKIH VLASTI U BIH

E-mail Ispis PDF

Goražde 25. maj 2006
ALDI, Vildana Kadrić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Tokom mjeseca marta 2006. godine Agencija za Lokalne Razvojne Inicijative je realizovala telefonsko istraživanje sa ciljem identifikovanja i utvrđivanja stepena percepcije građana Bosne i Hercegovine po pitanju kvalitete rada lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini. Ovim istraživanjem javnog mišljenja obuhvaćeno je 1 500 ispitanika iz cijele BiH srazmjerno broju stanovnika po općinama/opštinama.

Više...
 

12. MAJ 2006 - U OKVIRU PROJEKTA "NOVA ULOGA NVO U PROCESU DIZAJNIRANJA JAVNIH POLITIKA U BIH" ODRŽAN JOŠ JEDAN OKRUGLI STO

E-mail Ispis PDF

Vildana Kadrić: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g.
Goražde, 12/05/2006

U četvrtak, 11. maja 2006. u okviru projekta 'Nova uloga NVO u procesu dizajniranja javnih politika' ALDI je u saradnji sa općinom Vogošća organizovao okrugli sto kojem su pored ALDI tima prisustvovali načelnik općine Vogošća, gospodin Asim Sarajlić sa svojim saradnicima, predsjednica OV Vogošća gospođa Nada Šućur, drugi predstavnici općinskog vijeća i klubova vijećnika, te direktorica  NVO 'Žene ženama' gospođa Nuna Zvizdić iz Sarajeva. Sastanku je prisustvovala i gospođa Gordana Šuvalija ispred Delegacije Evropske komisije u BiH.

Više...
 

DANAS, 21.02.2006. POČELO ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA U SKLOPU PROJEKTA 'NOVA ULOGA NVO U PROCESU DIZAJNIRANJA JAVNIH POLITIKA U BIH'

E-mail Ispis PDF

Vildana Kadrić:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g.
Goražde, 21/02/2006

Osnovni cilj ovog istraživanja jeste saznati koliko su građani upoznati sa radom općinskih vlasti u svojim općinama i kakvi su stavovi građana o radu općinskih vlasti. Takođe, ovo istraživanje daće nam odgovor na pitanja koliko građani imaju mogućnosti da utiču na rad općinskih vlasti u svojoj općini i da li je došlo do pozitivnih promjena u protekloj godini u i u kojoj oblasti.

Biće ispitano 1 500 građana iz svih općina u Bosni i Hercegovini. Odabir ispitanika izvršen je metodom slučajnog uzorka, proporcionalno broju stanovnika u općinama.

U daljem tekstu možete pogledati anketni obrazac sa pitanjima koja ćemo uputiti građanima u ovom istraživanju.

Više...
 
Stranica 10 od 13

Obrazovanje odraslih

 analiza 

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI


Učiradi

wwwuciRadi