Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak EU integracije

ALDI-EU INTEGRACIJE

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST Vlasti u Bosni i Hercegovini u svim oblastima blokiraju proces EU integracija čime jasno pokazuju da njihov interes nije ulazak u Evropsku uniju

E-mail Ispis PDF

Edita Bešlija, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

ALDI u.g.
Goražde, 07/11/2007

Vlasti Bosne i Hercegovine od početka 2006. godine do danas nisu uspjele ispuniti dvije trećine uslova koje je Evropska unija postavila u prioritetima i uslovima Evropskog  partnerstva, od kojih je pokretanje reforme policije samo jedan od 72 neispunjena ili nedovoljno ispunjena uslova.

Goražde, 07. novembar 2007. Objavljivanje Godišnjeg izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija za 2007. godinu i  prijedloga odluke Evropske komisije o dopuni prioriteta i uslova na putu ka članstvu u EU, pokazuje da ispunjavanje uslova koje postavlja Evropska unija nije uopšte prioritet za domaće vlasti.

 

STUDIJSKO PUTOVANJE U ITALIJU

E-mail Ispis PDF

Meliha Gačanin:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g.
Goražde, 17/05/2005


Studijsko putovanje u Italiju je organizovano od strane Italijanskog instituta za vanjsku trgovinu koji djeluje pri odjelu Italijanske Ambasade za promociju ekonomskih odnosa u Sarajevu. Posjeta Italiji je bila organizovana od 08.- 13. maja 2005 godine.

Učesnici ovog studijskog putovanja su bili predstavnici slijedećih firmi i oragnizacija: Kapetančić d.o.o. Gračanica, Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, Poljoprivredni Institut Sarajevo, Veterinarski fakultet Sarajevo, Vispak Visoko, Opština Laktaši, LIR Banja Luka, Vitaminka Banja Luka, Ministarstvo trgovine i turizma RS Banja Luka, Ministarstvo poljoprivrede RS Banja Luka, ALDI Goražde.

Studijsko putovanje je koncipirano tako da se obiđu vodeće italijanske firme za proizvodnju prehrambenih proizvoda tako da se učesnici direkno upoznaju sa procesom kontrole kvaliteta u proizvodnji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Tokom boravka u Italiji delegacija iz Bosne se susrela i sa predstavnicima regije Emilia Romagna koja je jedna od najrazvijenijih regija u Italiji. Predstavnici regije su predstavili svoje proizvodne distrikte sa fokusom na poljoprivredno-prehrambeni sektor.

 

INFORMACIJE O IZVRŠENOJ EVALUACIJI PROJEKTNIH AKTIVNOSTI NA PROJEKTU EUI

E-mail Ispis PDF

Meliha Gačanin:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g.
Goražde, 06/04/2005


Agencija za Lokalne Razvojne Inicijative već drugu godinu implementira projekat “Razvoj malih farmera i poduzetnika u okviru sistema EU integracija”, a čiji je sveobuhvatni cilj ovog programa jeste jačanje položaja malih farmera, poduzetnika i malih biznisa u BiH u okviru trenutnog Procesa Stabilizacije i Pridruživanja (SAP) EU.

S ciljem identifikacije stavova direktnih korisnika u odnosu na projektne komponente koje su već implementirane Agencija za Lokalne Razvojne Inicijative je tokom mjeseca marta 2005. godine izvršila telefonsko istraživanje. Osnovni pristupni model implementacije ovakvog vida evaluacije projekta baziran je na osnovnom cilju koji podrazumjeva identifikacije stavova direktnih korisnika projekta u svrhu svrsishodnog planiranja narednih projektnih aktivnosti. Više

 

POTREBNO HITNO OTPOČINJANJE REFORMI POLJOPRIVREDE U BOSNI I HERCEGOVINI

E-mail Ispis PDF

Delila Klovo:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ALDI u.g.
Goražde 28/02/2005

ALDI u.g. je danas u 15:00 sati objavio rezultate tromjesecnog istraživanja o potrebi provodenja reformi u oblasti poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Rezultati istraživanja su predstavljeni u Izvještaju : Bosna i Hercegovina i reforma poljoprivrede: Prvi ozbiljan korak ka Evropskim integracijama /Izvještaj broj: P/011/05 od 28. februar 2005/

Cilj pokretanja reformi u oblasti poljoprivrede mora biti poboljšanje životnog standarda za preko 1,6 miliona stanovnika koji žive u ruralnim podrucjima. Reformom bi se jasno dalo do znanja da je jedan od kljucnih prioriteta ne dozvoliti stvaranje ekstremnog siromaštva u selima širom BiH. Poljoprivredna politika treba biti kreirana tako da omoguci pokretanje konkretnih akcija na rješavanju problema sa kojima se suocava poljoprivredni sektor BiH. Zbog složenosti problema, ali i zbog potrebe ubrzavanja procesa približavanja Evropskoj uniji, državna poljoprivredna politika bi trebala u svojim prioritetima obuhvati minimalno pet kljucnih politika:

 
  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »
Stranica 1 od 3

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI