text
tex1

ALDI

STORIES

Održan prvi trening i prva dodjela sredstava Fonda

2008-06-06

|

Meliha Gačanin

slika_1

Za aplikante koji su prošli prvi krug selekcije i provjeru na terenu održan treninge iz finansijskog menadžmenta, planiranja i analize, te nakon provedenog procesa selekcije, selekcioni komitet donio odluke o izboru prva četri preduzeća koja će biti korisnici sredstava Fonda.

Za aplikante koji su prošli prvi krug selekcije i provjeru na terenu održan treninge iz finansijskog menadžmenta, planiranja i analize.  
Cilj treninga je bio da se preduzeća koja su aplicirala za sredstva fonda upoznaju sa osnovama finansijskog planiranja, menadzmenta i analize kako bi svi aplikanti mogli uspješno pripremiti svu potrebnu dokumentaciju koja je neophodna u procesu selekcije u drugom krugu odabira preduzeća korisnika sredstava fonda.  

Nakon ovog jednodnevnog treninga, 28. i 29. maja 2008. godine održan je i trening iz finansijskog menadžmenta. Na ovom treningu prisutnim aplikantima je prezentovan način bodovanja (Ratio analysis  i Altmanov Z-score) koji će se primijeniti prilikom finalnog bodovanja, a nakon toga osnove finansijskog menadžmenta i to finansijsko planiranje, planiranje gotovinskih tokova, finansijsko modeliranje i budžetiranje (izrada i procjena opcija) i druge vještine i tehnike koje su neophodne za izradu realne finansijske prognoze poslovanja u skladu sa rezultatima procjene potreba za finansijskom edukacijom, što je koristilo i kao uvod u izradu planskih bilansa svake od firmi aplikanata.
Sa svakim od prisutnih aplikanata se radilo i pojedinačno, nakon teoretskog dijela treninga, kako bi što bolje shvatili značaj i način osnova planiranja.

Ovim treninzima s prisustvovali slijedeći učesnici:

Ime i prezime:             Pozicija:                      Naziv firme:  
Nenad Vuković         Vlasnik/direktor              „Porat“ d.o.o.  
Radoje Milanović        Knjigovođa                   „Porat“ d.o.o.  
Goran Kostović          Knjigovođa                   „Javor“ d.o.o.  
Spaso Zečević             Direktor                      „Javor“ d.o.o.  
Hasan Hrelja            Vlasnik/direktor           „Hata Comerc“ d.o.o.  
Aldijana Hrelja            Sekretarica               „Hata Comerc“ d.o.o.  
Zineta Spahović          Knjigovođa                „Hata Comerc“ d.o.o.  
Azra Klovo                  Knjigovođa               „A-S Company“ d.o.o.

Nakon izrade planskih bilansa izvršiće se konačno bodovanje i donijeti odluka o visini sredstava koja će se dodijelit i pojedinim aplikantima.

Nakon provedenog procesa selekcije, selekcioni komitet donio odluke o izboru prva četri preduzeća koja će biti korisnici sredstava Fonda.  05.06.2008. godine održan je sastanak Selekcionog komiteta gdje su članovima prezentovane sve aktivnosti koje je ALDI osoblje provodilo u okviru provjere na terenu, edukacije i procjene. Nakon toga je članovima komisije prezentiran način bodovanja. Kako je namijenjeno da se utroši iznos od 135.800 KM na 8 firmi, a kako je samo 4 firme ispunilo tražene uslove, raspisaće se još jedan poziv ali za firme druge djelatnosti, a za ovaj put će se utrošiti pola sredstava (67.900 KM). Članovi su jednoglasno odlučili da se svim aplikantima koji su prošli prvi krug selekcije odobre grantovi, nakon čega je uslijedilo računanje na licu mjesta o procentu raspoloživih sredstava koja će se dodijeliti učesnicima.

Naziv poduzetnika:                             Iznos granta:  
A-S Company d.o.o. Goražde               19.814,31 KM  
Hata Comerc d.o.o. Goražde                19.206,25 KM  
Javor d.o.o. Foča                                13.268,26 KM  
Porat d.o.o. Foča                                15.611,19 KM  
Ukupno:                                            67.900,01 KM

Rok žalbe na dodjeljene iznose je 7 dana od dana obavještenja nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora i dodjela sredstava.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI