text
tex1

ALDI

STORIES

Održana četiri trening programa

2009-09-17

|

Anesa Imamović

slika_1

Trening programi: „Apliciranje prema stranim fondovima“; „Osnove ublažavanja rizika“ ; „Poslovno planiranje“ ; „Finansijski menadžment“

U prostorijama ALDI-ja, 25. avgusta 2009. godine održan je trening program na temu „Apliciranje prema stranim fondovima“. Na ovaj trening pozvano je svih 24 preduzeća koja su iskazala zanimanje za Projekat.  Predavač je bio konsultant iz Biznis Centra Goražde, Rešid Alihodžić. Na ovom treningu se govorilo o zahtjevima stranih donatora pri apliciranju za njihove fondove, načinu popunjavanja aplikacionih formi, te o IPA fondovima i mogućnostima za pristup donatorskim sredstvima u narednom periodu.

U prostorijama ALDI-ja, 15. septembra 2009. godine održan je trening program na temu „Osnove ublažavanja rizika“. Na ovom treningu prisustvovali su predstavnici 10 preduzeća koja su selektovana za učešće u projektu.Ovaj trening modul je predstavio bazične elemente finansijskog menadžmenta ili vođenja knjigovodstva, za mikro i mala preduzeća koji nemaju predznanja o knjigovodstvu kroz razlikovanje između profita i gotovine. Modul je omogućio učesnicima da identifikuju osnovne rizike vođenja biznisa i važnost vođenja troškova i izdataka, te predstavito koncept finansijskog rizika u okviru svojih komponenti strukture troškova u odnosu na potrebe biznisa za gotovinskim sredstvima. Predavač je bio konsultant iz Biznis Centra Goražde, Rešid Alihodžić.  

U prostorijama ALDI-ja, 15. septembra 2009. godine održan je trening program na temu „„Poslovno planiranje““. Na ovom treningu prisustvovali su predstavnici 10 preduzeća koja su selektovana za učešće u projektu. Ovaj trening je trebao da pomogne poduzetnicima da definišu biznis plan kao dokument koji treba da sadrži: radne i finansijske poslovne ciljeve i da sadrži detaljan plan i budžet koji pokazuje kako će ciljevi biti realizovani. Predavač je bio konsultant iz Biznis Centra Goražde, Rešid Alihodžić.  

U prostorijama ALDI-ja, 17. septembra 2009. Godine, upriličen je trening program na temu „Finansijski menadžment“. Na ovom treningu prisustvovali su predstavnici 10 preduzeća koja su selektovana za učešće u projektu.  Za sve aplikante organizovan je trening iz oblasti finansijskog menadženta na kojem su polaznici upoznati sa osnovnim vještinama iz finansijskog menadžmenta kao što su: finansijsko planiranje, planiranje gotovinskih tokova, finansijsko modeliranje i budžetiranje (izrada i procjena opcija) i druge vještine i tehnike koje su neophodne za izradu realne finansijske prognoze poslovanja u skladu sa rezultatima procjene potreba za finansijskom edukacijom. Na ovom treningu prisutnim aplikantima je prezentovan i način bodovanja (Ratio analysis i Altmanov Z-score) koji će se primjeniti prilikom finalnog bodovanja.  Predavač je bio konsultant iz Biznis Centra Goražde, Rešid Alihodžić.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI