text
tex1

ALDI

STORIES

Budžetska potrošnja u mandatnom periodu

2010-09-15

|

Meliha Gačanin

slika_1

Vlasti Bosne i Hercegovine su u protekle četiri godine osigurale značajan rast izdvajanja za oblast poljoprivrede.

Vlasti Bosne i Hercegovine u mandatnom periodu 2007. – 2010. su u budžetima institucija BiH, entiteta i kantona u F BiH planirale 714 miliona KM za razvoj poljoprivrede, odnosno 2,89 procenata ukupnih sredstava planiranih u mandatnom periodu.  

U proteklom mandatnom periodu vlasti Bosne i Hercegovine su značajno povećale izdvajanja za subvencioniranje primarne poljoprivredne proizvodnje, veterinarstva i prehrambene industrije. U 2010. godini, domaće vlasti su za razvoj poljoprivrede planirale izdvojiti 191,5 miliona KM, što predstavlja 2,8 procenata ukupnih budžeta za 2010. godinu što je značajan napredak u odnosu na 2006. godinu kada su ukupna izdvajanja za poljoprivredu iznosila 2,2 procenta ukupnih budžetskih sredstava.

Posmatrajući četverogodišni rad trenutnih vlasti kroz budžete (2007 – 2010), može se vidjeti da su u ovom periodu vlasti izdvojile za razvoj poljoprivrede 6,0 procenata od ukupnih 11,8 milijardi KM budžetskih izdvajanja na prioritete iz Građanske platforme. Značajno je istaći da su u mandatnom periodu izdvajanja za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju planirana u najvećem iznosu u rebalansu budžeta za 2009. godinu kada su za skoro 2 miliona KM bila veća nego u ovoj, 2010. godini.

Planirana budžetska izdvajanja za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju su u mandatnom periodu rasla po znatno većoj stopi od rasta ukupnih budžetskih rashoda čime je omogućeno približavanje strategijama projektovanoj stopi izdvajanja za poljoprivredu od 3 procenta.  

Posmatrajući izdvajanja za poljoprivredu u 2010. godini po entitetima u Federaciji BiH zajedno sa kantonima je izdvojeno 94,9 miliona KM (od čega 30,2 miliona KM otpada na kantone), dok je u Republici Srpskoj planirano izdvajanje od 87,1 milion KM. Imajući u vidu da su izdvajanja za poljoprivredu ostala na visokom nivou i nakon značajnog kresanja budžeta u 2009. godini, može se konstatovati da su za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja osigurana značajna dodatna sredstva koja mogu doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Svi izvještaji i informacije o rezultatima analize budžetske potrošnje bit će objavljeni na www.budzet.ba i www.aldi.ba. Za sve dodatne informacije o analizi možete se obratiti Melihi Gačanin (ALDI) na e-mail: meliha.gacanin@aldi.ba

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI