text
tex1

ALDI

STORIES

Podrška uključivanju malih i srednjih preduzeća u programe stručne obuke

Oktobar, 17.2016.

|

Anesa Imamović

slika_1

Slika iz Firence

Udruženje ALDI započelo sa implementacijom novog projekta

Udruženje za lokalne razvojne inicijative „ALDI“ Goražde započelo je sa implementacijom novog projekta pod nazivom "Podrška uključivanju malih i srednjih preduzeća (MSP) u programe stručne obuke".  Projekat se provodi u okviru programa Erasmus Plus, a finansiran je od strane EU. Provodit će se u tri zemlje: Italija, Bosna i Hercegovina i Njemačka, a trajat će dvije godine.  
Nosilac projekta je italijanski CEDIT, dok su partneri pored ALDI-ja i OXFAM iz Italije, Institut za inovacije u učenju Friedrich-Alexander-Universitet, Erlangen, Nürnberg Njemačka, te Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) iz BiH.  Projektom se želi doprinjeti smanjenju nezaposlenosti mladih povećanjem ponude i kvaliteta stručne obuke.
Osim toga, želimo da podržimo mala i srednja preduzeća koja imaju problema sa pronalaskom odgovarajućih kandidata sa potrebnim kompetencijama.  Projekat ima za cilj podsticanje razmjene iskustava između 3 zemlje što je velika prilika za učenje jednih od drugih: Italija, u kojoj je nedavnom refomom uveden obavazan pripravnički staž (šegrtovanje, stručna obuka) na nivou srednjih škola (Zakon 107/2015); BiH u kojoj je u toku rasprava o tome kako podstaći MSP i organizatore stručnog obrazovanja; te Njemačka kao vodeća država u ovoj oblasti u Evropi.  

Projekat će ukupno obuhvatiti 2.350 malih i srednjih preduzeća koja će biti upoznata sa prilikama koje pruža stručna obuka, stvaranje baze podataka kako bi se olakšalo povezivanje mladih i MSP, a koja će obuhvatiti 1.500 malih i srednjih preduzeća, 300 srednjih stručnih škola, obuka 150 preduzetničkih tutora, 90 edukacijskih tutora, 30 intermedijarnih tutora, kako bi se stvorio održiv sistem koji će funkcionisati po okončanju projekta.  Protekle sedmice, 13. i 14. oktobra 2016. godine u Firenci u Italiji održani su sastanci partnerskih organizacija na ovom projektu, gdje su dogovoreni naredni koraci u implementaciji projekta.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI