text
tex1

ALDI

STORIES

Održan Informativni seminar

Decembar, 23.2016.

|

Anesa Imamović

slika_1

Slika sa Informativnog seminarskog

Seminar u okviru projekta; Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave

Danas je u Goraždu, u Hotelu „Behar“, održan informativni seminar sa zainteresiranim stranama u projektu:“Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave“.  Seminaru su, pored predstavnika privrednih društava sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prisustvovali i predstavnici Vladinog sektora (Ministarstvo privrede), Obrtničke komore BPK Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Pored predstavnika Udruženja ALDI koji su prezentovali pomenuti projekat, prisutnima su se obratili: Ministar privrede BPK Goražde Meho Mašala,  Direktor srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde Admir Kurtović, Direktorica JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo i Direktor srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ Goražde Rifet Bečić koji su istakli veliku ulogu i značaj praktične nastave u obrazovnom i privrednom sistemu.

Projekat “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave“ se provodi u okviru programa Erasmus Plus, a finansiran je od strane EU. Provodit će se u tri zemlje: Italija, Bosna i Hercegovina i Njemačka, a trajat će dvije godine. Nosilac projekta je italijanski CEDIT, dok su partneri pored ALDI-ja i OXFAM iz Italije, Institut za inovacije u učenju Friedrich-Alexander-Universitet, Erlangen, Nürnberg Njemačka, te Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) iz BiH. Ovaj projekat se nadovezuje na postojeća iskustva nekih od aktera u smislu podrške stvaranju održivih veza između stručnog obrazovanja i malih i srednjih preduzeća i oslanja se na blisku saradnju na bilateralnom nivou razvijenu između partnera u cilju pružanja podrške i podsticaja mikro i malim preduzećima radi suzbijanja nezaposlenosti. Također, akcija podstiče razmjene iskustava između 3 zemlje što je velika prilika za učenje jednih od drugih: Italija, u kojoj je nedavnom refomom uveden obavazan pripravnički staž (šegrtovanje, stručna obuka) na nivou srednjih škola (Zakon 107/2015); BiH u kojoj je u toku rasprava o tome kako podstaći MSP i organizatore stručnog obrazovanja; te Njemačka kao vodeća država u ovoj oblasti u Evropi.


Implementacijom projekta se želi doprinijeti smanjenju nezaposlenosti mladih povećanjem ponude i kvaliteta stručneobuke i unaprijediti podrška MSP koja imaju problema sa pronalaskom odgovarajućih kandidata sa potrebnim kompetencijama zbog nedostatka komunikacije i veza između VET (srednjih stručnih škola) i MSP.  Kroz win-win partnerstva sa školama i zahvaljujući mobilizaciji svih aktera (privredne komore, udruženja poslodavaca, obrtničkih saveza, zavoda za zapošljavanje) implementacijom ovog projekta promovisat će se kultura stručne obuke, a ujedno će se povećati kvalitet i atraktivnost stručne obuke.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI