text
tex1

ALDI

STORIES

Predstavnici Udruženja ALDI u Albaniji

April, 06.2018

|

Belma Halilović

slika_1

Razmjena iskustava u oblasti razvoja turizma, poljoprivrede i IT sektora

U organizaciji Oxfama, od 3. do 5. aprila, u općini Malesi e Madhe, u Albaniji, održan je seminar na kome su učešće uzeli i predstavnici Udruženja ALDI. Pored domaćina iz Albanije i Udruženja ALDI, učešće su uzeli i predstavnici Grada Goražda te predstavnici općina Foča u Federaciji BiH i Konjic. 

Ovaj sastanak je organizovan u cilju osnaživanja institucionalnog dijaloga, kao dijela Oxfamovog projekta „Filiere agricole inclusive per uno sviluppo sostenibili dei territori rurali in Bosnia Erzegovina e Albania“ (FAI), a kojeg finansira Intesa Sanpaolo banka. U izlaganju na ovome studijskom putovanju, Meliha Gačanin, direktorica Udruženja ALDI, govorila je o korištenju inkluzivnih politika na lokalnom nivou sa posebnim osvrtom na turizam, IT sektor, teritorijalni marketing i poljoprivredu.

Također, direktorica Gačanin je upoznala prisutne sa uspješnim praksama u provođenju Startup projekata, koje je ALDI radio sa Oxfamom i uz podršku Intesa Sanpaolo banke. U kratkim crtama, direktorica Gačanin je govorila o važnosti učenja prilikom pokretanja biznisa, a u ovom slučaju o tri projekta mladih nezaposlenih osoba koje su se odlučile za ovaj važan korak. Pomenute politike na lokalnom nivou su bile prepoznate kao tri oblasti koje mogu biti uspješno realizovane.

Drugi učesnici su govorili o vlastitim iskustvima u ovoj oblasti, a na kraju sastanka su izneseni zaključci o nastavku saradnje, te primjeni naučenih lekcija iz svih provedenih projekata o kojima je bilo riječ.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI