text
tex1

ALDI

STORIES

Od definicije problema do konkretnih rješenja

18.april, 2018

|

Belma Halilović

slika_1

Slika sa treninga

Trening o oblicima učenja

U konferencijskoj sali Udruženja ALDI, 17.04.2018.godine organizovan je trening pod nazivom „Razumijevanje normativnih i administrativnih radnji za različite oblike učenja koji se zasnivaju na učenju na radnom mjestu.“  

Cilj ovoga procesa je obuka predstavnika srednjih škola, malih i srednjih preduzeća i posredničkih organizacija, koji će igrati ključnu ulogu u procesu stručne obuke. Njihovim osposobljavanjem da ispravno odigraju svoju ulogu, poboljšat će se stručna obuka, kako u pogledu broja, tako i u pogledu kvaliteta. 
Danas je održan drugi po redu trening takve vrste od predviđenih tri, nakon čega će biti održan zajednički trening za sve tri ciljne grupe (srednje stručne škole, mala i srednja preduzeća i posredničke organizacije). 

Projekti i saradnja 

Na početku današnjeg treninga, Azra Borovac (Udruženje ALDI) je govorila o načinu apliciranja na projekte koje finansira Evropska unija, ili druge instance, te u kratkim crtama objasnila najbitnije aspekte složenog procesa pisanja kvalitetnih projekata. Borovac je istakla da je osnovna postavka svakog projektnog plana definisanje problema i precizan opis istog, raspolažući ogromnim brojem relevatnih podataka, a nakon toga traženje i nuđenje konkretnih rješenja zbog kojih je projekat u konačnici i pokrenut. Ona je, također, istakla važnost saradnje vlasti, obrazovnih institucija i privrednika u prevazilaženju problema sa kojima se zajednica susreće, te dala konkretne prijedloge saradnje i navela projekte koje provodi Udruženje ALDI. 

Zakonska regulativa 

Stručni savjetnik za pravne poslove u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Amir Duhović, obraćajući se na današnjem treningu, govorio je o poteškoćama u normativnim i administrativnim aspektima organizovanja praktične nastave u BPK Goražde, te istakao da je ovaj kanton u ovoj oblasti jedan od lidera u Bosni i Hercegovini. Govoreći konkretno o BPK Goražde, Duhović je istakao da je kroz različlite programe, saradnjom vlasti, obrazovnih institucija, nevladinog sektora i privrednika u ovome kantonu, preko hiljadu osoba prošlo različite obuke i tako došlo do posla, budući da je tržište rada tražilo profile radnika drugačije od postojećih. Duhović je istakao i da još mnogo toga treba biti urađeno u narednom periodu u oblasti organizovanja praktične nastave, te da on smatra da BPK Goražde može biti lider u ovoj oblasti u BiH. 

Kurtović: Kvalitena praksa temelj obrazovanja 

Na treningu je govorio i Admir Kurtović, direktor Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde.  Kao neko ko je dugo godina involviran u proces organizacije praktične nastave, Kurtović je istakao sve specifičnosti BPK Goražde i ovdašnjeg tržišta rada, te govorio o pozitivnim praksama škole na čijem je čelu. Kurtović je istakao da zbog dinamike na tržištu rada i lokalna zajednica mora tražiti brže i bolje odgovore, a sve u cilju daljnjeg zapošljavanja i razvoja kompanija. 

Naredni trening u okviru ovoga projekta će biti organizovan za predstavnike srednjih stručnih škola 20. ovoga mjeseca, također u prostorijama Udruženja ALDI.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI