text
tex1

ALDI

STORIES

Održan treći trening u okviru Erasmus plus projekta

20.April, 2018

|

Armin Sijamic

slika_1

Razumijevanje normativnih i administrativnih radnji za različite oblike učenja koji se zasnivaju na učenju na radnom mjestu

U konferencijskoj sali Udruženja ALDI, 20. 04. 2018. godine organizovan je trening pod nazivom "Razumijevanje normativnih i administrativnih radnji za različite oblike učenja koji se zasnivaju na učenju na radnom mjestu."  Trening je organizovan u okviru projekta "Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave: Getting SMEs on board".    

Projekat se provodi u tri zemlje: Italija, Bosna i Hercegovina i Njemačka. U svakoj zemlji projekat će biti implementiran u dva ciljna područja (u Italiji: regija Toskana na području Arezzo i Pisa /Livorno; u BiH; u Goraždu i Prijedoru; u Njemačkoj; regija Nürnberga i oko Nuremberga). Sva ova područja se odlikuju velikim brojem malih i srednjih preduzeća (MSP). Projekat traje dvije godine, a završava se u septembru ove godine. Projekat finansira Evropska unija kroz Erasmus Plus projekat.    

Cilj ovoga procesa je obuka predstavnika srednjih škola, malih i srednjih preduzeća i posredničkih organizacija, koji će igrati ključnu ulogu u procesu stručne obuke. Njihovim osposobljavanjem da ispravno odigraju svoju ulogu, poboljšat će se stručna obuka, kako u pogledu broja, tako i u pogledu kvaliteta.   
Ovo je treći po redu trening takve vrste, a ovim treningom je završen ciklus treninga sa mentorima iz kompanija, srednjih škola i intermedijarnih organizacija.   

Isti stav srednjih škola 

Na treningu koji je danas organizovan za predstavnike srednjih škola iz Gornje-drinske regije, istaknuta je važnost sistemskog uređenja oblasti izvođenja praktične nastave učenicima srednjih škola. Uz izlaganje Azre Borovac (Udruženje ALDI), Amira Duhovića (Stručni savjetnik za pravne poslove u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde) i Admira Kurtovića ( Direktor Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" Goražde) i ostali prisutni na treningu su uzeli učešće u raspravi. 
Svi oni su saglasni da kvalitetna praktična nastava za učenike nema alternativu i da u narednom periodu treba posvećenije raditi na ovom pitanju. Iz Srednjoškolskog centra Rudo, a čiji su predstavnici bili prisutni na današnjem treningu, istaknuta je važnost praktične nastave za sve učenike. Zajednička ocjena svih prisutnih je da ova oblast treba sistemsko rješenje i da lokalna zajednica ovom pitanju mora pristupiti veoma ozbiljno. 

U okviru ovoga projekta u narednom periodu će biti organizovan zajednički trening za predstavnike organizacija koje su uzele učešće na tri prethodna treninga, a na kojem će biti sublimirana i predstavljena iskustva skupljena na ovom projektu.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI