text
tex1

ALDI

STORIES

Praktičnom obukom do posla za nezaposlene osobe iz oba entiteta

2018-06-18 15:23:50

|

Belma Halilović

slika_1

Slika sa praktičnog dijela nastave

Goraždanski model i dalje daje odlične rezultate

Goraždanski model koji je ranije prepoznat kao veoma uspješan recept za smanjenje broja nezaposlenih lica, a odnosi se na proces obuke nezaposlenih lica i njihovo zapošljavanje u kompanijama koje su izrazile potrebu za novim kadrovima, sada se primjenjuje i u drvnoj industriji gdje je izražena potreba za radnicima u oblasti prerade drveta i tapetara namještaja. Pozitivni rezultati u radu kompanija iz oblasti drvne industrije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine naveli su lokalne aktere da razviju novi program obuke koji će odgovoriti na potrebe tržišta rada.

Projekat 'Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja' finansira Evropska unija u vrijednosti od  162.572 eura, a implementira  Udruženje ALDI Goražde u partnerstvu sa Srednjom stručnom školom 'Džemal Bijedić'. Projektom je  omogućen besplatan program obuke za Gornje-drinsku regiju koja obuhvata 9 opština.

Besplatna obuka, a najbolji dobijaju posao

Nakon Javnog poziva putem kojeg su se prijavili zainteresovani kandidati, započeta je obuka, koja se dijelom provodi u JU Srednja stručna škola 'Džemal Bijedić', a dijelom u lokalnoj kompaniji. Nakon provedene obuke  vrši se testiranje. Trenutno treća grupa polaznika pohađa časove praktične nastave, koju sufinansira DVV International – Ured u Sarajevu.Uspješno ocijenjeni polaznici dobijaju certifikate o završenoj obuci u pomenutim zanimanjima čime uvećavaju svoje šanse za pronalazak radnog mjesta. 

Ovo stručno osposobljavanje omogućuje polaznicima da postanu konkurentniji na tržištu radne snage, a najuspješniji polaznici obuke imaće mogućnost zaposlenja. Troškovi prevoza za sve učesnike u ovom programu su pokriveni, čime je obuka postala dostupna i osobama koje žive i na udaljenim mjestima. Polaznici obuke, kao i oni koji vrše obuku, već sada su iskazali zadovoljstvo novim programom koji otvara perspektive i za nezaposlene osobe, kao i za kompanije. I dok nezaposlene osobe poslije uspješne obuke mogu očekivati zapošljavanje, a shodno tome i bolje životne uslove, poslodavac dobija stručnog radnika koji već od prvog dana na novom radnom mjestu može da doprinese razvoju kapaciteta kompanije.

Cilj projekta je odgovoriti na potrebe tržišta rada, baš kao što je bio i ranije slučaj u aktivnostima koje su provedene po istom modelu u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Udruženje ALDI godinama pruža tehničku podršku na sličnim projektima, budući da zagovara koncept cjeloživotnog učenja kroz proces stručnog osposobljavanja po javno važećim programima kantonalnih vlasti i resornih ministarstava. 

Nastavak pozitivnih trendova

Udruženje ALDI će i dalje nastojati da doprinese usklađivanju potreba tržišta rada i tržišta obrazovanja, odnosno pružiti tehničku podršku lokalnim vlastima i poslodavcima u nastojanju da se otvore nova radna mjesta. Zajedničko djelovanje lokalnih vlasti, obrazovnih institucija, privrednika i nevladinog sektora, baš kao što je bio slučaj i na ranijim projektima, ulijeva opzimizam u naredne aktivnosti svih strana. 

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI