text
tex1

ALDI

STORIES

Udruženje ALDI Goražde započinje sa implementacijom projekta iz oblasti IT sektora

August, 03.2018.

|

Belma Halilović

slika_1

Potpisan Ugovor o dodjeli grant sredstava

Predstavnici Udruženja ALDI Goražde su, u srijedu 01.08.2018. godine u Mostaru, potpisali Ugovor o dodjeli grant sredstava koja dodjeljuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Mostar. Nakon provedenog Javnog poziva sredstva je dobilo 330 korisnika sa područja FBiH, a ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 3.120.000 KM.

Udruženje ALDI, nakon dvadeset godina svoga rada na različitim projektima, u narednom periodu akcenat stavlja na razvoj IT sektora u BPK Goražde, budući da se radi o industriji čiji je razvoj u ekspanziji. Zbog toga je Udruženje ALDI apliciralo za projekat uspostavljanja infrastrukture za provođenje IT obuke i trening centra za otpočinjanje vlastitog biznisa. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, nakon provedenog Javnog poziva je prepoznalo važnost i opravdanost projekta, pa su po tom osnovu i odobrena sredstva Udruženju ALDI Goražde.   

U okviru ovog projekta, Udruženje ALDI će u svojim prostorijama uspostaviti infrastrukturu za provođenje IT obuke i trening centra za otpočinjanje vlastitog biznisa. Planirani „coworking space“ će se sastojati od računara sa potrebnim konfiguracijama za vršenje ove vrste obuke i treninga, čime bi se stekli optimalni uslovi za kvalitetan grupni rad i stvaranje mjesta na kome bi nastajale i bile razvijane ideje mladih poduzetnika iz ovoga dijela Bosne i Hercegovine.
Prostori ovakve vrste, iako su veoma popularni u većem dijelu Evrope i razvijenim državama svijeta, u BPK Goražde trenutno ne postoje. 

Ovim projektom se želi uhvatiti korak sa evropskim i svjetskim trendovima a istovremeno mladim ljudima u BPK Goražde ponuditi prostor kakav se može pronaći u većim gradovima. Realizacijom ovog projekta veliki broj mladih ljudi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, dobilo bi mogućnost da svoje ideje razvija u svom gradu i na taj način ne bi napuštali prostor BPK Goražde u želji da realizuju svoje poslovne ideje. Iskustva pokazuju da je kvalitetne IT ideje moguće razvijati na različitim tačkama na planeti, ukoliko se mladim i talentovanim ljudima omogući potrebna infrastruktura, te se stoga Udruženje ALDI odlučilo za ovakav potez.

U narednom periodu Udruženje ALDI Goražde će provesti sve neophodne mjere i pripremne radnje za što kvalitetniju implementaciju projektnih aktivnosti.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI