text
tex1

ALDI

STORIES

Održan Okrugli sto

2017-07-31

|

Admin

slika_1

Organizovan u okviru projekta Uči&Radi koji implementiraju ALDI i CCI pod pokroviteljstvom Delegacije EU u BiH

U Sarajevu je u utorak, 21. Aprila 2015. godine, održan Okrugli sto "Obrazovanje odraslih u BiH: prepreke i šanse". Okrugli sto je organizovan u okviru projekta Uči&Radi koji implementiraju ALDI i CCI pod pokroviteljstvom Delegacije EU u BiH.    

Na Okruglom stolu predstavljen je Drugi izvještaj o monitoringu zakonodavstva u oblasti obrazovanja odraslih, provođenja zakonâ u onim dijelovima BiH u kojima postoje zakoni o obrazovanju odraslih, te planovima i poteškoćama u procesu donošenja navedenih zakona u ostalim dijelovima BiH.   

Svim kantonalnim predstavnicima vlasti koji do sada nisu usvojili Zakon o obrazovanju odraslih ponuđen je još jednom model zakona koji je izrađen u sklopu kampanje Uči&Radi, a koji uključuje najbolje prakse i iskustva iz BiH, regiona i Evropske unije. Takođe, najavljena je saradnja sa ministarstvima obrazovanja i u pogledu izrade podzakonskih akata koji će pomoći implementaciju navedenih zakona.    

Na Okruglom stolu je učešće uzelo više od 40 predstavnika ministarstava obrazovanja i pedagoških zavoda, predstavnika javnih službi za zapošljavanje, obrazovnih ustanova koje provode edukaciju odraslih, predstavnika nevladinih organizacija, akademskih ustanova i medija. Vođena je diskusija o trenutnom stanju obrazovanja odraslih u BiH u odnosu na Evropsku uniju i okruženje, te je ukazano na na značaj svih vidova obrazovanja, kako formalnog, tako i neformalnog i informalnog, u procesu stvaranja tzv. društva znanja. Osnovni zaključak je da je potrebno mnogo aktivnije i energičnije raditi na usklađivanju obrazovne politike sa potrebama tržišta rada.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI