text
tex1

ALDI

STORIES

Hitno i bezuslovno donijeti Zakon o obrazovanju odraslih BPK

2017-07-31

|

Admin

slika_1

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) utvrdila Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih

Agencija za lokalne razvojne inicijative (ALDI) i Centri civilnih inicijativa (CCI) sa zadovoljstvom ističu da je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) utvrdila Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih i isti uputila u redovnu skupštinsku proceduru. 
Prijedlog Zakona je na dnevnom redu sjednice Skupštine BPK zakazane za sutra 12.05.2015.godine.   

Smatramo da će donošenje kvalitetnog Zakona o obrazovanju odraslih unaprijediti sistem obrazovanja, te stimulativno djelovati na mobilizaciju raspoloživih resursa u borbi protiv nezaposlenosti i siromaštva u BPK, kroz sistemsko omogućavanje povećanja znanja, vještina i kompetencija nezaposlenih osoba, ali i svih drugih građana. Donošenjem navedenog zakona o obrazovanju odraslih poslodavcima će biti omogućeno da na jednostavniji i brži način dođu do kvalifikovanih i stručnih radnika potrebnih za povećanje obima poslovanja, a nezaposlenima i svima drugima biće osiguran povoljan ambijent za formalno i neformalno obrazovanje, obuku i prekvalifikaciju.  

CCI i ALDI pozivaju poslanike Skupštine BPK da bezuslovno podrže usvajanje Prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih i na taj način prepoznaju značaj obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja od kojeg veliku korist mogu imati građani i privreda BPK.  

U cilju zagovaranja donošenja kvalitetnog Zakona o obrazovanju odraslih ALDI i CCI su 11.05.2015.g. u Goraždu organizovali ulični štand kojim se, takođe, promoviše donošenje Zakona o obrazovanju odraslih. Uz podršku Evropske unije, tokom 2014. pokrenuta je kampanja Uči i Radi©, s ciljem umanjenja nezaposlenosti i jačanja tržišta rada, putem donošenja adekvatnih zakona o obrazovanju odraslih, prekvalifikaciji i dokvalifikacijii. U tu svrhu aktivirana je i posebna internet stranica www.uciradi.ba, koja će pomoći nezaposlenima, novinarima, studentima, analitičarima, i svima drugima u boljem razumijevanju važnosti i prilika za cjeloživotno učenje.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI