text
tex1

ALDI

STORIES

Održana Press konferencija povodom okončanja projekta

2017-07-31

|

Admin

slika_1

Održana Press konferencija povodom okončanja projekta: "Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih opština na izradi strategija za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou"

Agencija za lokalne razvojne inicijative ALDI je u saradnji sa Općinom Goražde danas, 11. 06. 2015. godine, u Velikoj Sali Općine Goražde održala Press konferenciju na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati ostvareni na provedbi aktivnosti na projektu „Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih opština na izradi strategija za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou“. 
Osnovni cilj ovog projekta jeste pružiti svaku vrstu pomoći općinama u izradi lokalnih strategija za borbu protiv korupcije.

Općina Goražde je jedna od 6 općina koje su odabrane od strane ACCOUNT mreže za izradu Akcionog plana borbe protiv korupcije i na čijem području će se ovaj Plan provoditi na lokalnom nivou.  "Drago mi je što smo jedna od šest općina u BiH koja ima Akcioni plan za borbu protiv korupcije. Naravno, on ima svoju težinu i protiv korupcije moramo se svi boriti i na lokalnom nivou. Moramo u svakom momentu biti spremni odgovoriti zadatku na kojem radimo. Mi imamo redovnu komunikaciju sa građanima, i oni u svakom momentu mogu poslati svoju žalbu, mimo procedure koja je u postupku, Načelniku ili saradnicima. Ovom prilikom molim građane u svakom momentu da prijave bilo kakav vid korupcije na području općine Goražde. Potreban je rad na svim poljima, od lokalne zajednice do vrha države. Činjenica je da u državi imamo prisutnost korupcije i moramo svi da se borimo protiv toga i ovom prilikom pohvaljujejm sve nevladine organizacije koje imaju smjelosti da se bore na tom putu”- rekao je načelnik općine Goražde, dr. sci Muhamed Ramović.

ALDI, kao jedna od članica ACCOUNT mreže, od oktobra 2014. godine je radila na ovom projektu i kao lokalni partner bila na raspolaganju Općini Goražde pri izradi pomenutog Plana.  “Danas smo predstavili Nacrt verziju Akcionog plana borbe protiv korupcije, ali se nadam da ćemo uskoro imati i finalnu verziju, odnosno dokument koji će postati zvanični dokument Općine Goražde, za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. Smatram da je izuzetno važno za lokalnu zajednicu posjedovati takav dokument jer će se mjere u okviru dokumenta odnositi i na unaprijeđenje rada organa uprave općine Goražde, odnosno, potpunu transparentnost i odgovornost u radu.” - istaknuo je Elvir Prašo, ALDI Službenik za pravna pitanja i odnose s javnošću.  Izvršna direktorica Centra za odgovornu demokratiju „LUNA“ iz Rudog, čija je organizacija članica ACCOUNT mreže, gospođa Svetlana Vuković je naglasila da će Akcioni plan za borbu protiv korupcije predstavljati zapravo preveniranje nastanka korupcije u budućnosti.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI