text
tex1

ALDI

STORIES

IX Andragoška Regionalna Akademija u jugoistočnoj Evropi

2017-07-31

|

Admin

slika_1

ALDI je uzeo učešće na Konferenciji o stručnoj razmjeni na temu: "Nezaposlenost i obrazovanje odraslih"

U periodu od 28.09.-01.10. 2015. Godine, ALDI je uzeo učešće na Konferenciji o stručnoj razmjeni na temu: "Nezaposlenost i obrazovanje odraslih", koja je organizovana od strane DVV International u Podgorici.  

Obzirom da je nezaposlenost jedan od glavnih problema naše regije, a obrazovanje odraslih je moćan alat u borbi protiv nezaposlenosti, IX Andragoška Regionalna Akademija je bila posvećena ovoj važnoj temi, sa regionalnom profesionalnom razmjenom. Cilj ove razmjene je bio da se okupe stručnjaci za obrazovanje odraslih - predstavnici raznih državnih i nevladinih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbija i da im se da mogućnost razmjene informacija i mišljenja, te da podijele i diskutuju o primjerima dobre prakse projekata/mjera/programa za rješavanje problema nezaposlenosti kroz obrazovanje odraslih, kao i da se daju preporuke i rješenja za trenutne izazove i razgovara o mogućnostima za zajedničke aktivnosti.

ALDI je bio jedan od dva predstavnika Bosne i Hercegovine, te jedini predstavnik  nevladinog sektora iz BiH koji je izabran kao primjer dobre prakse u oblasti obrazovanja odraslih u BiH. ALDI je, kroz prezentaciju „Obrazovanje odraslih kao mehanizam socio-ekonomskih reformi u BiH“  i primjere dobre prakse, predstavio dva projekta koja su pokazala veoma dobre rezultate u oblasti obrazovanja odraslih i zapošljavanja:  
-Projekat „Projekat stručnog osposobljavanja i zapošljavanja šivača za potrebe preduzeća "Prevent Goražde“ koji je podržan od strane USAID Sida FIRMA Projekat i Federalnog zavoda za zapošljavanje i  
-Projekat „Smanjivanje disbalansa između ponude i potražnje za radnom snagom i poboljšanje kompetencija, konkurentnosti i zapošljavanja radne snage u Goraždu“ koji je podržan od strane Delegacije EU u BiH.

Osim toga predstavljeni su i dosadašnji rezultati  na projektu “EDU&JOB: Jačanje prava radnika i tržišta radne snage zagovaranjem regulative o obrazovanju odraslih”, koji je podržan od strane Delegacije EU u BiH, koji kao rezultat ima izrađen Model Zakona o obrazovanju odraslih.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI