text
tex1

ALDI

STORIES

Studijska posjeta Republici Makedoniji

Oktobar, 01.2018.

|

Belma Halilović

slika_1

Studijska posjeta u organizaciji DVV International - Ured za BiH

U organizaciji DVV International - Ured za BiH, organizovana je Studijska posjeta Republici Makedoniji, u periodu od 24.-28. septembra 2018. godine.  Glavni domaćini putovanja bili su predstavnici Centra za cjeloživotno učenje iz Skoplja.

Predstavnici relevantnih institucija iz oblasti obrazovanja odraslih iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Kantona Sarajevo i Republike Srpske su imali priliku da budu dio delegacije koja je učestvovala u ovom Studijskom putovanju. Delegaciju iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde činili su predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, SSŠ „Džemal Bijedić“ i predstavnici Udruženja ALDI Goražde.   

U toku studijskog putovanja upriličene su posjete organizatorima obrazovanja odraslih iz Skoplja, Tetova, Gostivara, te gradovima Kavadarci i Negotino. Osim toga, organizovan je i kulturni obilazak antičkog grada Stobi.

Projektne aktivnosti DVV Internationala u jugoistočnoj Evropi u oblasti obrazovanja odraslih imaju za cilj, između ostalog, i podržati jačanje regionalne saradnje između zemalja regije i na taj način doprinijeti razvoju i unapređenju sistema obrazovanja odraslih i građenju mreže eksperata u ovoj oblasti.

Jedna od planiranih regionalnih aktivnosti u tom kontekstu je bilateralna ekspertska razmjena između Makedonije i Bosne i Hercegovine s ciljem da omogući različitim akterima u obrazovnom sistemu ovih dviju zemalja da se upoznaju sa sistemom, strukturama i nositeljima obrazovanja odraslih u ovim zemljama s posebnim akcentom na aktuelne prioritete, izazove i planirane aktivnosti u budućnosti.

Studijska grupa iz Makedonije je u posjeti Bosni i Hercegovini boravila u maju 2018. godine, a cilj uzvratne posjete Republici Makedoniji bio je upoznavanje sa sistemom obrazovanja odraslih u ovoj državi i izazovima sa kojima se on suočava.

Svi učesnici su, pored ličnog predstavljanja i predstavljanja svojih institucija, imali mogućnost da učestvuju u velikom broju različitih stručnih diskusija, razmjeni iskustava i informacija kao i sticanju novih znanja iz oblasti obrazovanja odraslih, što ujedno i predstavlja jedan od glavnih ciljeva ove Studijske posjete.

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI