text
tex1

ALDI

STORIES

Trideset i dva novouposlena radnika na području Goražda

Oktobar, 05.2018.

|

Belma Halilović

slika_1

Zahvaljujući obukama koje su pomogli EU i ILO

 U Hotelu „Behar“ Goražde, dana 02. oktobra 2018. godine, održana je svečana ceremonija dodjele certifikata povodom uspješno okončane stručne obuke za zanimanja „CNC operater“, „Regler“ i „Plastičar“, u okviru projekta: „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“. 

Kroz projekat kojim se nastoji smanjiti disbalans između ponude radne snage na tržištu rada i potražnje za radnom snagom stručno su osposobljena nezaposlena lica registrovana na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde. Obukom je uspješno osposobljeno i certificirano 86 polaznika za poslove „CNC operatera“, „Reglera“ i „Plastičara“, od čega su 32 već zaposlena u proizvodnim kompanijama koje posluju na području BPK Goražde. 

Prema riječima Ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damira Žuge održavanjem ove svečene ceremonije još jednom je dokazano da se zajedničkim djelovanjem i aktivnim uključivanjem u rješavanje izazova s kojima se susreće jedna društveno-ekonomska zajednica mogu postići veliki rezultati, rezultati koji prevazilaze granice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. 

Svečanom uručenju certifikata i prezentaciji dosadašnjih rezultata, pored predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, prisustvovali su i predstavnici Međunarodne organizacije rada ILO. Amra Selešković, nacionalni LEP koordinator, u svom obraćanju je istakla da je kroz ovaj projekat i postignute rezultate svrha i postojanje Lokalnih parnerstava, ne samo u BPK Goražde već i u BIH i regiji, itekako opravdana. Također, pokazano je da se lokalnim razvojem najbolje upravlja lokalno putem samoodrživih i institucionaliziranih partnerstava u kojima svaki od aktera ima važnu i neizostavnu ulogu, a sve u skladu sa već postojećim strategijama za razvoj koje se odnose na područja u kojima su partnerstva osnovana. 

Ema Drinjak, jedna od polaznica koja je prošla obuku za zanimanje „Plastičar“ nije krila svoje oduševljenje prilikom dodjele certifikata. Posebno se zahvalila Udruženju ALDI i Lokalnom parnerstvu BPK Goražde na ukazanoj prilici i mogućnosti da nadogradi svoje znanje i usavrši vještine i kompetencije koje su potrebne tržištu rada. Ema je nakon obuke posao pronašla u privrednom društvu „Bekto Precisa“, jednom od partnera na projektu, te izrazila želju da sve njene mlade kolege imaju priliku kakvu je ona imala. 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde je jedno od 19 uspostavljenih lokalnih partnerstava za zapošljavanje u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg Evropska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). 

Više informacija o projektu Lokalno partnerstvo za zapošljavanje možete naći na http://www.partnerstvo.ba/

 

Naše inicijative doprinose razvoju pojedinaca, organizacija i zajednica

Ostani informisan i pogledaj druge zanimljive vijesti i aktivnosti koje trenutno provodimo

VIJESTI