text
tex1

ALDI

Author

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU PODRŠKE RAZVOJU MALIH BIZNISA U GORAŽDU

2022-11-23 09:14:13

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Program podrške poduzetništvu na području Grada Goražda

J A V N I P O Z I V za učešće u Programu podrške poduzetništvu na području Grada Goražda   

Pozivaju se sve zainteresovane osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao da se prijave za učešće u Programu podrške razvoju malih biznisa. 

Ko se može prijaviti ?  Pravo na učešće u Programu podrške razvoju poslovnih ideja i biznisa, imaju punoljetne, nezaposlene osobe koje žele registrovati posao na području grada Goražda.
Prednost za učestvovanje u procesu pružanja podrške razvoju poslovne ideje i biznisa, imati će: 
- Trenutno nezaposleni mladi muškarci i žene (18-35 godina) 
- Nezaposlene žene 
- Lica sa invaliditetom   

Kroz program podrške učesnike očekuje: 
- Program podrške za ukupno 20 kandidata, koji će dobiti priliku za učestvovanje u trodnevnoj obuci “Kako doći do poslovne ideje” i “Kako pokrenuti posao”, 
- Podrška u oblasti poslovnog planiranja, 
- Bespovratna finansijska sredstva u iznosu do 8.000 KM za realizaciju 5 najuspješnijih poslovnih ideja, 
- Poslovno mentorstvo u prvoj godini poslovanja i umrežavanje sa srodnim poduzetnicima. 

Način prijave  Zainteresovani kandidati treba da popune prijavni obrazac koji je dostupan na web stranici www.mrezaobrazovanja.ba , www.gorazde.ba ili u prostorijama gradske uprave – kancelarija br. 20.   

Rok za podnošenje prijava je 20. decembar do 15:00 časova na adresu: Grad Goražde, Maršala Tita br. 2, Goražde 73 000 poštom ili lično, u zatvorenoj koverti s naznakom „Prijava na Javni poziv Podrška razvoju malih biznisa“ u okviru projekta „Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ 

Puni Javni poziv za učešće u Programu podrške poduzetništvu kao i svu prateću dokumentaciju pronađite na stranici na sekciji publikacije.    
Program realizuju partneri u okviru projekta “ Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru prjekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Obukom do posla: Stručno usavršavanje za smanjenje nezaposlenosti

2023-12-22 14:38:57

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Obukom do posla: Stručno usavršavanje za smanjenje nezaposlenosti

U toku je realizacija praktičnog dijela stručnog usavršavanja za zanimanja „Mašinbravar“ i „Zavarivač“ u pogonima kompanije TVC d.o.o Goražde u trajanju od 200 sati.   Kompanija za proizvodnju medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja TVC d.o.o. Goražde, jedan je od partnera na projektu „Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“, koji implementira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde. ????O značaju koji obuka ima za kompaniju govorio je Nedim Velić, šef tehnološke službe TVC d.o.o: „Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za našu kompaniju koja na ovaj način dobija stručnu obučenu radnu snagu. Polaznici obuke imaju priliku da dobiju zaposlenje a samim tim to je veliki značaj za lokalnu zajednicu i smanjenje nezaposlenosti na području BPK Goražde“. Programi stručnog usavršavanja za zanimanja iz metalskog sektora, s ciljem sticanja znanja radi lakšeg pronalaska zaposlenja, se realizuju kroz teorijski i praktični dio. Teorijski dio za dvije grupe polaznika je realizovan u SSŠ „Džemal Bijedić“ u Goraždu.  ????Prema riječima jednog od polaznika obuke, Peštek Mirnesa, koji se nalazi na praktičnom dijelu obuke u kompaniji TVC d.o.o.: „Veoma sam zadovoljan obukom, teorijskim i praktičnim dijelom, jer sada imam priliku da steknem nova znanja i vještine za zanimanje Zavarivač, koja će mi omogućiti zaposlenje.“ ‼️Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

IDEJA,PLAN, AKCIJA

2023-12-22 14:48:15

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Start-upovi

Nakon što su završili trodnevnu obuku i izradili biznis planove, 7 mladih poduzetnika i poduzetnica je imalo priliku „live“ prezentovati sebe, ideju, poslovni model te zainteresirati i uvjeriti članove komisije da su baš oni najbolji izbor za finansijsku podršku. ????Naredna faza jeste odabir 5 najboljih ideja, koje će dobiti finansijsku podršku, ali i mentorsku u vidu izrade poslovno vizuelnog identiteta i bolje povezanosti biznisa sa krajnjim korisnicima.  Finansijska podrška predviđena je u ukupnom iznosu od 40.000 KM, odnosno do 8.000 KM po registrovanom biznisu. Projekat 'Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada' realizuje lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde, čiji je nosilac Grad Goražde, a partneri: Udruženje ALDI, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde i TVC d.o.o.). Program realizuju partneri u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru prjekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Improve your business / Unaprijedi svoj posao

2023-12-22 14:50:18

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Start-upovi

Partnerske organizacije okupljene u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Goražde (čiji je nosilac Grad Goražde, a partneri su: Udruženje ALDI, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde i TVC d.o.o.) su u proteklom periodu, u okviru projekta 'Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada, izvršili evaluaciju biznis planova koji su pristigli u okviru Javnog poziva za učešće na obukama „Pokreni svoj posao“ s ciljem ostvarivanja grant i mentorske podrške.  Nakon evaluacije  objavljena je rang lista korisnika grant sredstava.  ????Nakon što su prošli trodnevni trening „Pokreni svoj posao“, budući vlasnici novoregistrovanih firmi/obrta su nastavili edukaciju kroz novi trodnevni trening „Unaprijedi svoj posao“, koji provodi certifikovani SIYB edukator Ivan Babić, angažovan od strane Međunarodne organizacije rada (MOR).  ????Korisnici će kroz trening steći nova znanja i vještine u oblasti unapređenja u pogledu kontrole, nabavke i zaliha, marketinga, troškova, knjigovodstva, poslovnog planiranja i upravljanja ljudskim resursima. ⚠️Osim toga, kandidati će dobiti i podršku u mentoring procesu koji će biti zasnovan na saradničkom odnosu između poduzetnika i mentora, pri čemu će se koristiti niz metoda i tehnika kako bi se novoregistrovanom biznisu pružila podrška u poslovnoj administraciji (poslovna korespodencija, vizualni identitet), odabiru dobavljača za nabavku opreme i usluga na tržištu; i digitalnom marketingu i boljoj povezanosti biznisa sa krajnjim korisnicima. Ovako kreirana podrška osigurava dugoročan razvoj najboljih poslovnih planova i smanjuje rizik od stagnacije u poslovanju, odnosno potencijalnog zatvaranja firme/obrta. Program realizuju partneri u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru prjekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Goražde bogatije za 26 novih mašinbravara i zavarivača

2023-12-22 14:52:59

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde je u proteklom periodu organizovalo obuku za zanimanja 'Mašinbravar' i 'Zavarivač', koja se realizuje u okviru projekta 'Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada', koji finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada.  Tim povodom je danas organizovana ceremonija dodjele Uvjerenja o usavršavanju polaznicima koji su uspješno završili teorijski dio obuke u SSŠ “Džemal Bijedić“ Goražde, kao i praktični dio obuke koji se organizovao u proizvodnom pogonu kompanije „TVC“ d.o.o. 
Denis Halilović, jedan  od polaznika obuke je istakao: “Drago mi je da sam uspješno završio obuku za zanimanje  „Zavarivač“ koju  je organizovalo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde. Nakon obuke sam stekao nove radne vještine, postao konkuretniji na tržištu rada i zaposlio se u kompaniji „TVC“ d o.o na odjelu za montažu. Posebno sam zahvalan na ukazanoj prilici i podršci koju sam dobio od Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH“.
Fotografije sa dodjele uvjerenja možete preuzeti na linku: https://we.tl/t-Td4chcVHwq Planirana obuka u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde je aktivnost koja je definisana u okviru saradnje Grada Goražde, JU Službe za zaošljavanje BPK Goražde, Privredne komore BPK Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Srednje stručne škole 'Džemal Bijedić' Goražde, TVC d.o.o. Goražde, Udruženja za lokalne razvojne inicijative 'ALDI' Goražde i Obrtničke komore BPK Goražde u okviru programa "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje Faza II (LEP II).a

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje nastavlja da djeluje

2023-12-22 14:55:09

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Jučer je u prostorijama Udruženja ALDI održan radni sastanak partnerske grupe na projektu: „Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“, koji finansira Evropska unija a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). 
Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim provedenim aktivnostima kao i onim aktivnostima koje tek dolaze u narednom periodu.  Naglasak je bio na nastavku obuke za potrebe kompanije TVC d.o.o u čijim pogonima se odvija praktični dio obuke za zanimanja „Mašinbravar“ i „Zavarivač“, kao i na nastavku aktivnosti i narednim koracima vezanim za Start up-ove.  Naime, korisnici grant sredstava su u procesu registrovanja firmi i nabavke opreme a u narednom periodu će im biti pružena i mentorska podrška od strane ALDI-a u vidu kreiranja poslovno vizuelnog identiteta te promocije na društvenim mrežama. ????Pored navedenog, razgovaralo se o izradi prijedloga politike za promociju u podršci inovativnim start up-ovima u Gradu Goražde, a čija bi izrada trebala započeti uskoro. Projekat realizuje lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde, čiji je nosilac Grad Goražde, a partneri: Udruženje ALDI, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde i TVC d.o.o.) u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II”.

Deset polaznika dobilo certifikate nakon završene obuke za pokretanje samostalnog biznisa

2023-12-22 14:59:38

|

Udruzenje ALDI

slika_1

U proteklom periodu u prostorijama Udruženja ALDI su organizovane dvije trodnevne obuke, „Započni svoj posao“ koja je realizovana sa ciljem osmišljavanja poslovne ideje i pokretanja vlastitog biznisa kandidata, kao i obuka „Unaprijedi svoj posao“ za korisnike koji su dobili grant sredstva s ciljem sticaja novih znanja i vještine u oblasti unapređenja u pogledu kontrole, nabavke i zaliha, marketinga, troškova, knjigovodstva, poslovnog planiranja i upravljanja ljudskim resursima. Kandidati su uspješno završili obuke, te pored certifikata koji su im dodijeljeni danas, sa sobom ponijeli lijepo iskustvo te nova znanja i vještine koja im mogu koristiti u razvoj poslovne ideje i objedinjavanje poslovnog plana.  ????Amna Pušilo, jedna od polaznica obuke i dobitnica granta za pokretanje samostalnog biznisa je istakla: „Uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH, uspješno sam završila obje obuke koje je organizovalo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde i dobila grant za pokretanje svog biznisa. Trenutno sam u procesu registracije kozmetičkog salona „Bon Bellus“ kao i nabavke opreme i ostalih sredstava potrebnih za rad. Također, posebno se radujem mentorskoj podršci u vidu kreiranja poslovno vizuelnog identiteta, promocije i marketinga koja će mi biti od velike pomoći na početku pokretanja mog biznisa.“   ⚠️Za korisnike koji su dobili grant sredstva i već su u procesu registracije svojih firmi, biće pružena i podrška u mentoring procesu koji će biti zasnovan na saradničkom odnosu između poduzetnika i mentora, pri čemu će se koristiti niz metoda i tehnika kako bi se novoregistrovanom biznisu pružila podrška u poslovnoj administraciji (poslovna korespodencija, vizualni identitet), odabiru dobavljača za nabavku opreme i usluga na tržištu; i digitalnom marketingu i boljoj povezanosti biznisa sa krajnjim korisnicima. Program realizuju partneri u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Nastavak obuke za potrebe kompanije TVC d.o.o Goražde iz oblasti metalskog sektora

2023-12-22 15:02:11

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Kroz projekat 'Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada', koji finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR), započela je obuka za četvrtu grupu polaznika za zanimanje „Mašinbravar“. 
Obzirom na činjenicu da su u metalskoj industriji većim dijelom zaposleni muškarci, posebna pažnja se prilikom promocije i odabira kandidata posvetila promociji ovog zanimanja među ženama. Rezultat toga je činjenica da ovu grupu čini gotovo 80% žena koje su odlučile da usvoje nova znanja i vještine potrebne našem tržištu rada i samim tim postanu konkurentnije i dobiju veće šanse za zaposlenje. ????Obuka će trajati 250 nastavnih sati, od čega 50 sati stručno - teorijske nastave u SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde, te 200 sati praktične obuke u kompaniji „TVC“ d.o.o Goražde. Planirana obuka u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde je aktivnost koja je definisana u okviru saradnje Grada Goražde, JU Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Privredne komore BPK Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Srednje stručne škole 'Džemal Bijedić' Goražde, TVC d.o.o. Goražde, Udruženja za lokalne razvojne inicijative 'ALDI' Goražde i Obrtničke komore BPK Goražde u okviru programa "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje Faza II (LEP II).

Vrijeme je za TURIZAM!

2023-12-22 15:23:20

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Prepuna sala, nasmijana lica i mnogo pozitivne energije i ideja, dokazi su da je turizam itekako važna i aktuelna tema u našem gradu. Radionica „Jeste li za jedno TURIZMARENJE Bosansko-podrinjskim kantonom“ održana je u sklopu inicijative #ObrazovanjeZaPromjene , koja ima za cilj da motiviše građane da postanu agenti pozitivnih promjena.  Veliko nam je zadovoljstvo da su radionici prisustvovali predstavnici vladinih institucija, zakonodavne vlasti, gradske uprave, privatnog sektora, udruženja te domaćih i stranih nevladinih organizacija. Na radionici su prezentovane trenutne aktivnosti i plan rada novoosnovane Turističke organizacije BPK Goražde, te su učesnici radionice imali priliku razgovarati o turističkim potencijalima i mogućnostima unaprijeđenja u ovom sektoru. Radionica se organizovala u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).a

Posjeta VHS Ahaus Njemačka

2023-12-22 15:25:55

|

Udruzenje ALDI

slika_1

#Willkommen  ????Iznimno nam je zadovoljstvo da smo imali priliku ugostiti naše drage prijatelje iz visoke narodne škole VHS Ahaus iz Njemačke, sa kojima smo uspostavili saradnju u okviru projekta koji implementira DVV International – Ured za BiH.  ????Predstavnici VHS Ahausa sa svojim saradnicima izrazili su želju da posjete Goražde i upoznaju se sa radom naše organizacije, koja daje veliki doprinos na razvoju i unapređenju obrazovanja odraslih na  području našeg kantona.  ????Tokom posjete imali su priliku da se upoznaju sa radom Udruženja ALDI i SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde, te da razgovaraju sa predstavnicima Vlade BPK Goražde i Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde. Dan smo završili sa posjetom Zavičajnom muzeju Grada Goražda, ratnoj postavci u Omladinskoj ulici i izletištu Rorovi, što je ostavilo jak utisak na naše goste. ????????????????Ova posjeta je rezultirala razmjenom iskustava, pozitivne energije, sjajnih ideja kao i prilika za buduću saradnju na polju obrazovanja odraslih. VHS, aktuelles forum Volkshochschule

Nove mogućnosti za usavršavanje i zapošljavanje kroz projekat EU

2023-12-22 15:28:36

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Kroz projekat Lokalnog partnerstva za zapošljavanje BPK Goražde 'Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada', organizovana je ceremonija dodjele Uvjerenja o usavršavanju polaznicima koji su u prethodnom periodu uspješno završili obuku za zanimanje „Mašinbravar“.   Teorijski dio obuke je kao i do sad realizovan u SSŠ “Džemal Bijedić“ Goražde, a praktični dio obuke u proizvodnom pogonu kompanije „TVC“ d.o.o.  Iznimno nam je drago da je ovu grupu činilo 80% žena koje su imale priliku da usvoje nova znanja i vještine potrebne našem tržištu rada i samim tim postanu konkurentnije i dobiju veće šanse za zaposlenje.  Planirana obuka u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde je aktivnost koja je definisana u okviru saradnje Grada Goražde, JU Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Privredne komore BPK Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Srednje stručne škole 'Džemal Bijedić' Goražde, TVC d.o.o. Goražde, Udruženja za lokalne razvojne inicijative 'ALDI' Goražde i Obrtničke komore BPK Goražde u okviru programa "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje Faza II (LEP II). Projekat finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR)

Studijska posjeta Ahausu

2023-12-22 15:31:16

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Predivna sedmica iza nas #studytour  ✈️???? ALDI tim je u organizaciji DVV International - Ureda za BiH proteklu sedmicu proveo na studijskom putovanju kod naših dragih prijatelja iz Visoke narodne škole (VHS) Ahaus Njemačka. https://www.vhs-aktuellesforum.de/ ????????Vikend smo započeli posjetom Haarmühle Ahaus Alstätte i šetnjom #greenborder sa Holandijom te posjetom gradu Münsteru, koji se smatra gradom nauke i učenja, zelenim gradom te gradom sa najvećim brojem bicikala po broju stanovnika u Njemačkoj. ☕????‍????Radna sedmica je počela posjetom Visokoj narodnoj školi (VHS) Ahaus i upoznavanju tima, te diskusijom na temu analize potreba, izrade strategije, upravljanje kvalitetom, promocije i društvenih mreža, koja će biti od velikog značaja za dalji rad naše organizacije. ✨Veliko nam je zadovoljstvo da smo imali priliku večerati sa gradonačelnicom grada Ahaus Karolom Voß i presjedavajućom skupštine VHS-a Kirsten Neander-Harks. Tokom večere, imali smo priliku čuti više o izuzetno visokom nivou digitalizacije što čini život u Ahausu jednostavnijim, održivijim, zanimljivijim i komunikativnijim. Osim toga, razgovarali smo i o njihovoj uspješnoj saradnji i angažmanu na polju obrazovanja odraslih. ????U utorak smo na sastanku sa Celia Sokolowsky, direktoricom Landesverband der Volkshochschulen NRW imali priliku više čuti o ulozi, aktivnostima i političkom lobiranju krovne institucije pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije koju čini 131 Visoka narodna škola. ????Od velikog značaja za dalji rad naše organizacije je bilo upoznavanje sa Kufer bazom podataka, koja pruža razne mogućnosti za upravljanje, administraciju i analizu podataka u procesu obrazovanja odraslih.  ????„Tragove jevrejskog života u Ahausu“ koji su postavljeni na različitim lokacijama u gradu kroz različite oblike sjećanja na tragičan život jevreja koji su nekada življeli u Ahausu, nam je predstavila Ingeborg Höting. Isto veče organizovan je susret sa radnom grupom regionalne historije 1933-1945 na kojem se diskutovalo o mogućnostima kulture sjećanja. Pored članova radne grupe, profesora historije iz Ahausa, diskusiji je putem linka prisustvovao Admir Džemidžić, direktor Zavičajnog muzeja Goražde. Ovo je bila prilika da se otvori diskusija o važnosti razgovara i kulture sjećanja, kao i mogućnostima uzajamne saradnje na zajedničkom projektu svih pomenutih aktera.   ????‍????Na naše veliko zadovoljstvo, naredni dan je bio rezervisan za posjetu BBS Westmünsterland, Centru za stručno obrazovanje i obuku, koji nudi širok spektar zanimanja stručnog obrazovanja iz oblasti građevine, drvne, metalske, elektro i plastične industrije, IT sektora itd. Imali smo priliku prisustvovati praktičnoj obuci za zanimanja iz navedenih sektora i razmijeniti iskustva i rezultate rada partnerstva za obrazovanje odraslih Goražde, koje je tokom proteklih 10 godina rada kroz različite projekte stručno osposobilo preko 1500, a priliku za zaposlenje dobilo 1300 osoba. ????‍♀️Edukacije iz oblasti zdravlja kao što su joga, oslobađanje od stresa, razni plesovi, body styling, nutricionionizam je oblast za koju smo iskazali posebno interesovanje prilikom kreiranja agende studijske posjete. S tim u vezi, omogućeno nam je da učestvujemo na jednom praktičnom času i upoznamo se sa paletom kurseva koje nudi VHS Ahaus iz ove oblasti. ????Odlična atmosfera i raspoloženje vladalo je cooking sesijom „Cooking münsterländisch“ koja obuhvata pripremu tradicionalnih jela ove regije. Ujedno, ovo je bila prilika da posjetimo VHS Vreden u okviru kojeg se organizuju kursevi kuhanja, a koji bi bilo zanimljivo prenijeti u ponudu naše organizacije u vidu holističkog programa koje planiramo organizovati u narednom periodu.  ????Kult Westmünsterland u Vredenu je kulturno-historijski centar regije koji spaja najmoderniju arhiterkturu, muzej, istraživanje i nauku kao nijedna druga zgrada u zapadnoj Njemačkoj. Prilikom naše posjete ovom impresivnom centru, pored obilaska, razgovarano je o mogućnostima kreiranja partnerstva na izradi novog Erasmus+ projekta. ????Isti dan posjetili smo Biološki centar Zwillbrock  koji predstavlja centar za zaštitu okoliša i mjesto okupljanja flamingosa još od ranih 80-ih godina kako bi se parili i podizali svoje mlade. Isprva se ovdje uzgajao samo čileanski flamingo, a zatim je dodan europski ružičasti flamingo. Obzirom da se ovaj institut nalazi na samoj granici sa Holandijom, uspostavljen je Flamingo Route kao uspješan turistički proizvod već dugi niz godina. ????Posljednji radni dan bio je rezervisan za završnu diskusiju te sumiranje utisaka i zaključaka. Studijska posjeta je bila nevjerovatno iskustvo sa kojeg se vraćamo prepuni utisaka koji će nam služiti kao primjer kako da unaprijedimo naš način rada u budućnosti. Posjetom Kelnu zvanično je završeno studijsko putovanje. ❤️Veoma smo sretni što će naša suradnja i partnerstvo rezultirati razvojem zajedničkih projekata koji će naše veze učiniti još čvršćim. #thankyou VHS, aktuelles forum Volkshochschule

Svijet u rukama

2023-12-25 12:44:13

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Inspirativna radionica

Inspirativna radionica Anele Zorlak „Svijet u rukama“ nadahnula je i motivisala sve prisutne u prostorijama Udruženja ALDI, koja je realizovana u okviru inicijative #ObrazovanjeZaPromjene ????????Anela Zorlak je magistrica genetike i osnivačica prvog genetičkog savjetovališta u BiH, maksimalno posvećena nauci i poslovnom napredovanju. Anela je svojim primjerom ohrabrila mlade ljude da iskoriste šanse koje donosi ekonomija zasnovana na znanju i podstakla ih na sticanje vještina koje im mogu pomoći da mijenjaju stanje i postanu agenti pozitivnih promjena u društvu. ❤️Hvala Aneli i  svima koji su sinoć svojim prisustvom doprinijeli sjajnoj atmosferi i inspirativnom druženju. ????Radionica je organizovana u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Digitalni marketing

2023-12-25 12:45:54

|

Udruzenje ALDI

slika_1

kurs

#digitalnimarketing Let`s get started ????????

Danas je u prostorijama Udruženja ALDI počelo provođenje akreditovane obuke za program obrazovanja odraslih za usavršavanje u oblasti DIGITALNOG MARKETINGA. ????Trening kurs je započelo 13 nezaposlenih osoba koji će se, kroz 120 nastavnih sati, upoznati sa 5 modula: Uvod u digitalni marketing; Kanali digitalnog marketinga; Planiranje digitalnog sadržaja; Kreiranje digitalnog sadržaja te Distribucija i promocija digitalnog sadržaja.   ????Cilj trening kursa jeste da upozna polaznike sa vrstama, mogućnostima i alatima digitalnog marketinga (SEO, Instagram, web sajt, Adobe Lightroom  i sl.) u svrhu lansiranja proizvoda/ideje, komunikacije s publikom, promocije i prodaje bilo koje vrste proizvoda, usluge ili ideja. ⛓Akreditovani program se realizuje u okviru projekta „Profesionalizacija centara za obrazovanje odraslih u Evropi“, koji finansira DVV International - Ured za BiH.

Inspirativna radionica "Ti Možeš Uspjeti“

2023-12-25 12:47:35

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Radionica

???????? Udruženje ALDI sinoć je bilo domaćin inspirativne radionice pod nazivom "Ti Možeš Uspjeti", koja je realizovana u sklopu Inicijative "Obrazovanje za Promjene". Ova inicijativa ima ambiciju ohrabriti mlade ljude da iskoriste sve mogućnosti koje donosi ekonomija zasnovana na znanju, stvarajući put ka uspjehu i ličnom razvoju. Moderatorka radionice, Jasmina Djana, magistar odgojnih nauka i master NLP (Neuro-Lingvističko Programiranje), predstavila je učesnicima raznolike aspekte ličnog razvoja, motivacije i postizanja uspjeha. Njeno stručno znanje doprinijelo je stvaranju dinamičnog i interaktivnog okruženja, pružajući učesnicima alate i tehnike kako bi prevazišli izazove i postigli svoje ciljeve. "Ova radionica je prilika za svakog pojedinca da pronađe unutrašnju snagu i motivaciju potrebnu za postizanje ličnih i profesionalnih uspjeha", istakla je Jasmina Djana. Učesnici su imali priliku čuti motivacione priče o uspjehu, razgovarati o svojim strahovima i preprekama, te naučiti konkretna rješenja primjenjiva u svakodnevnom životu.  Inicijativa "Obrazovanje za Promjene" predstavlja samo jedan od mnogih koraka ka stvaranju inspirativnog okruženja koje podstiče promjene i uspjeh u životima mladih i svih zainteresovanih, sa posebnim akcentom na važnost upornosti, samopouzdanja i nevjerovatne snage koja leži u obrazovanju. Radionica je realizovana u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Rezultati projekta

2023-12-25 12:49:09

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde predstavilo uspješne rezultate dvogodišnjeg projekta podržanog od strane Evropske unije  ????Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde s ponosom objavlilo finalne rezultate dvogodišnjeg projekta "Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada" finansiranog od strane Evropske unije, uz implementaciju Međunarodne organizacije rada. ♻️Među ključnim rezultatima i postignućima tokom projekta izdvajamo: Izrađena dva nova nastavna plana i programa za obrazovanje odraslih i priručnika za zanimanja Mašinbravar i Zavarivač; Održan trening za 72 nezaposlene osobe koje su dobile certifikat za Mašinbravar ili Zavarivač; Održan trening za 10 osoba po MOR metodologiji; Podržana 4 Start-Up projekta: Saminop, Bon Bellus, Samke, Školski raspust; Provedena promotivna kampanja projekta s ciljem promocije zapošljavanja kroz jače i aktivnije partnerstvo; U toku trajanja projekta zaposlena je 31 osoba; Izrađena web platforma za Službu za zapošljavanje BPK Goražde; Održan Sajam zapošljavanja pod nazivom „Poslovi budućnosti“; Održano pet inspirativnih radionica „Obrazovanje za promjene“; Opremljen „Coworking prostor“ za pomoć malim biznisima; Obezbjeđena mentorska podrška selektovanim Start-up projektima u oblastima digitalnog marketinga, administracije i finansija. ????U okviru projekta, razvijeni su dokumenti od velike važnosti za lokalnu zajednicu, koji čine osnovu budućih aktivnosti partnerstva: Istraživanje o potrebama budućeg tržišta rada i radnom snagom (IPRS) 2022-2025; Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Goražde 2024-2026; Partnerstvo za uspjeh – preporuke za razvoj partnerskog sistema podrške zapošljavanju; Prijedlog politike za promociju i podršku inovativnim start-up biznisima u Gradu Goražde; Program za Start-Up podršku mladim nezaposlenim osobama Grada Goražde; Akcioni plan - Podrška lokalne zajednice u razvoju karijere mladih ljudi u izrastajućim sektorima i zanimanjima. Kroz implementaciju ovih ključnih dokumenata, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde uspješno postavlja temelje za održiv ekonomski razvoj, jačanje zaposlenosti, te stvaranje podsticajnog okruženja za inovacije i preduzetništvo. ????Prema riječima gradonačelnika Grada Goražda, Ernesta Imamovića: "Rezultati ovog  projekta su ključni za daljnji razvoj naše lokalne zajednice. Projekat je omogućio konkretne korake ka stvaranju održivog tržišta rada i podrške mladima u pokretanju vlastitih biznisa." Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde želi se zahvaliti svim partnerima, donatorima, volonterima i lokalnoj zajednici na podršci tokom realizacije ovog projekta.   ????"Ponosni smo na rezultate koje smo postigli kao tim. Ovo je nastavak naše posvećenosti jačanju lokalne ekonomije i podrške zapošljavanju.", istakla je Meliha Gačanin, ALDI Izvršna direktorica. Program realizuju partneri u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru prjekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Start Your Business: Započela obuka za Startup-ove

2024-01-19 14:18:41

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Start Your Business: Započela obuka za Startup-ove

Partnerske organizacije okupljene u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Goražde (čiji je nosilac Grad Goražde, a partneri su: Udruženje ALDI, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde i TVC d.o.o.) su u proteklom periodu, u okviru projekta 'Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada, provele proceduru Javnog poziva za sve zainteresovane osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao kroz Program podrške razvoju malih biznisa.  Javni poziv je bio usmjeren prema nezaposlenim osobama sa područja grada Goražda koje žele pokrenuti vlastiti posao uz edukativnu podršku partnerstva, kao i finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 40.000 KM, odnosno do 8.000 KM po registrovanom biznisu. Na poziv se prijavilo 17 osoba sa projektnom idejom i željom da pokrenu i registruju vlastiti biznis na području Grada Goražda. U nastavku realizacije projektne aktivnosti, za prijavljene kandidate će se pružiti savjetodavna podrška. Tokom trodnevne obuke „Kako doći do poslovne ideje“ i „Kako pokrenuti posao“, koju će provoditi trener Ivan Babić, angažovan od strane Međunarodne organizacije rada (MOR), kandidati će imati priliku da usvoje nova znanja za razvoj poslovne ideje i objedinjavanje poslovnog plana. Obuka je započela danas u prostorijama Udruženja ALDI, a nastavit će se 16. januara i 27. januara 2023. godine. Drugi nivo savjetodavne podrške biće omogućen za pet 5 autora najbolje ocijenjenih poslovnih planova. Ovaj paket podrške podrazumijeva  kontinuiranu saradnju sa kandidatima i savjete prilikom registracije i daljeg razvoja biznisa. Vlasnici novoregistrovanih firmi/obrta će biti u obavezi učestvovanja u trodnevnoj obuci „Unaprijedi svoj posao“ . Osim toga, kandidati će dobiti i podršku u mentoring procesu koji će biti zasnovan na saradničkom odnosu između poduzetnika i mentora, pri čemu će se koristiti niz metoda i tehnika kako bi se novoregistrovanom biznisu pružila podrška u poslovnoj administraciji (poslovna korespodencija, vizualni identitet), odabiru dobavljača za nabavku opreme i usluga na tržištu; i digitalnom marketingu i boljoj povezanosti biznisa sa krajnjim korisnicima. Ovako kreirana podrška osigurava dugoročan razvoj najboljih poslovnih planova i smanjuje rizik od stagnacije u poslovanju, odnosno potencijalnog zatvaranja firme/obrta. Finansijsku i savjetodavnu podršku pružaju članovi partnerstva, odnosno treneri za sprovedbu MOR- ovih paketa „Pokreni svoj posao“ i „Unaprijedi svoj posao“. Program realizuju partneri u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru prjekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).a

Zaključen proces procjene organizacijskih kapaciteta

09.02.2024

|

Udruzenje ALDI

slika_1

Saradnja sa Institutom za razvoj mladih KULT.

Udruženje ALDI nedavno je zaključilo proces procjene organizacijskih kapaciteta u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT.
Nakon temeljne analize i dijaloga, Institut je prezentirao niz preporuka koje su bile usmjerene ka daljnjem unapređenju rada udruženja.
U skladu s rezultatima procjene, Udruženje ALDI je izdvojeno kao primjer izvrsnosti i inspiracija drugim organizacijama koje se bave sličnim aktivnostima.
Angažman, predanost i inovativni pristup u radu istaknuti su kao ključni faktori koji su doprinijeli uspjehu u radu Udruženja ALDI.
Udruženje ALDI je izrazilo zahvalnost Institutu za razvoj mladih KULT na saradnji te je istaknulo svoju predanost daljnjem unapređenju i nastavku dalje saradnje.