text
tex1

ALDI

PUBLICATIONS

Finansijsko lice politike u Bosni i Hercegovini

Septembar 6, 2010

|

Istraživački tim ALDI

Summary

U ovom Izvještaju predstavljeni su nalazi provedene analize javne budžetske potrošnje u periodu od 2007 do 2010 godine na nivou Bosne i Hercegovine, entiteta i kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bi se utvrdila usklađenost potrošnje sa zahtjevima iz Građanske platforme koja je podržana od svih političkih partija na opštim izborima 2006. godine.

Analizom budžetske potrošnje dobiveni su rezultati koji jasno ukazuju da domaće vlasti nisu ispunile obećanja data prihvaćanjem Građanske platforme, te da su nastavile sa praksom finansiranja socioekonomskih politika na neefikasan, nepravedan i neodrživ način koji je doveo do toga da su svojim nemarom ugrozili ukupnu finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine.

Posljedice rada vlasti u mandatnom periodu će sigurno biti ogromno breme novim vlastima nakon oktobarskih izbora koja će ukoliko želi osigurati napredak morati napraviti radikalne promjene u strukturi javne potrošnje ili će nastaviti sa dosadašnjom praksom dovodeći u još neizvjesniju finansijsku situaciju u budućnosti.

Our initiatives contribute to the development of individuals, organizations and communities

Stay informed and view other interesting news and activities that we are currently conducting

PUBLICATIONS